Kulttuurikunniaa jaettiin Euroopan kulttuuripääkaupungissa

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on jakanut tämän vuoden taidepalkinnot Kolmas Tila - Tredje Rummet -ryhmälle ja kitaristi Ilpo Murtojärvelle. Varsinaissuomalainen kulttuuriteko -kunniamaininnat on myönnetty ansioistaan kirjallisuuden edistämisessä ohjelmapäällikkö Kari J. Kettulalle sekä Mansarda ja Faros -kustantamoille.

Kari J. Kettula (Kirjailija)
Kolmas Tila - Tredje Rummet -ryhmän teos Animalis-esitys kertoo ihmisen ja eläimen kohtaamisesta.
Kolmas Tila - Tredje Rummet -ryhmän teos Animalis-esitys kertoo ihmisen ja eläimen kohtaamisesta.Robert Seger

Kolmas Tila - Tredje Rummet on monitaiteellinen ryhmä, joka perustettiin vuonna 2007. Se on nopeasti osoittanut merkittävyytensä turkulaisella teatterikentällä.

Palkintoperusteiden mukaan ryhmän tinkimättömyys, esteettisyys, taiteen ja tieteen yhdistäminen sekä eettinen ote tekevät Kolmannesta Tilasta poikkeuksellisen ansiokkaan ja monipuolisen ryhmän.

Kitaristi Ilpo Murtojärvellä on pitkä ja monipuolinen ura. Pitkältä meriittilistalta löytyvät työt teatterimuusikkona, studiomuusikkona, tuottajana, sovittajana ja säveltäjänä lukuisissa levytyksissä. Murtojärvi on nykyisin Turun konservatorion pop/jazz-linjan vetäjä.

Kunniamainintoja kirjallisuusalalle

Kunniamaininnan saanut Kari J. Kettula on ollut perustamasssa Suomen ensimmäisiä kirjamessuja Turkuun. Taidetoimikunnan mukaan Kettula on yli kaksi vuosikymmentä innostanut koko Varsinais-Suomen kirjallisuuden kenttää. Kirjamessut on tehnyt näkyviksi niin pieniä kustantajia kuin myös kirjallisuuden yhteisöjä.

Faros-kustannus ja Mansarda ovat oman erikoisalansa tarkoin valinneita pienkustantamoja, jotka tekevät kustannustoiminnallaan valtakunnallisesti korvaamatonta kulttuurityötä. Vuonna 2005 perustettu Mansarda keskittyy eteläslaavilaisen kirjallisuuden suomentamiseen.Vuonna 2002 toimintansa aloittanut Faros-kustannus julkaisee kulttuurihistoriallisia klassikkoja, käännöskirjallisuutta ja uutta tutkimusta.

Lähteet: YLE Turku