Vauvoille junasukat itsenäisyyden juhlavuonna

Ylöjärvellä Tampereen kupeessa maanpuolustusnaisten aktiivi Terttu Forsell keksi ajatuksen pienistä villasukista kaikille kaupungin ensi vuoden vauvoille. Ahkerat kädentaitajat ryhtyivät töihin, ja nyt yli 400 paria niin sanottuja junasukkia on koossa.

Kotimaa
Mummoja kutomassa sukkia
YLE / Antti Eintola

Ylöjärven naiset ovat aiemmin tehneet sukkia Pirkkalan lennoston alokkaille.

Yhtenä unettomana yönä Terttu Forsell kertoo miettineensä, jospa nyt olisi vauvojen lämpimien lahjojen vuoro.

- Aamulla soitin Ylöjärven kirkkoherralle, ja kuulin että viime vuonna täällä syntyi 520 lasta. Nikottelin vähän, mutta sitten ajattelin että kyllä me ne teemme. Nyt on valmiina jo yli 400 paria, Terttu Forsell kertoo.

Ensi vuonna syntyvä vauva saa sukkaparinsa papilta, joka käy kastamassa hänet. Jos vanhemmat eivät ole seurakunnan jäseniä, sukat saa hakea perhetalosta.

Forsell kuuluu Ylöjärven maanpuolustusnaisiin, mutta useimmat muut porukan ovat "vain" ahkeria ja taitavia käsityöihmisiä. Samoissa käsissä syntyy myös muun muassa Äiti-Teresan tilkkupeittoja ja yhtä sun toista myyjäisiin vietävää.

Vauvasukat evakkojunassa

Terttu Forsell sanoo, että niin sanotut junasukat sopivat ensi vuoteen, joka on Suomen itsenäisyyden 95-vuotisjuhlavuosi. Sukkiin kun liittyy myös koskettava tarina.

- Palataan sota-aikaan ja vuoteen 1940. Evakkojuna joutui pysähtymään suunnilleen Vaasan korkeudella, koska rata oli pommitettu poikki.

Junassa istui Terttu Latvala -niminen äiti, jolla oli mukanaan kahden kuukauden ikäinen Tuula-vauva.

- Äitiä vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, ja hänen kävi sääliksi Tuula-vauvan varpaat. Opettaja otti valkoisen villatakkinsa, purki sen ja neuloi langasta vauvalle sukat, Terttu Forsell kertoo.

Siitä pitäen junasukat on tehty samalla mallilla.

- Nyt sentään saamme ostaa lankaa ettei enää tarvitse purkaa villatakkeja, Terttu Forsell sanoo.

Kantapää tv:n ääressä

Yksi ahkerista sukan- ja muidenkin käsitöiden tekijöistä on Anna-Liisa Leppälahti.

Hän ei enää edes muista, monetko junasukat on kutonut. Ja nimenomaan kutonut, sillä näillä seuduilla puikoilla kudotaan eikä neulota.

Kudin on kädessä aina televisiota katsoessa, ja kantapääkin tulee siinä samalla sen kummempia miettimättä.

- Tulee, tulee. Se on kyllä niin muistissa niin ettei sitä paljon tarvitse miettiä.

Maatalon tyttö oppi kutomaan sodan melskeessä.

- Istuttiin pirtissä huonossa valossa kun sähköt meni, karbidilampun valossa. Minä olin ihan pikkutyttö silloin. Yritin ja opin kutomaan siinä jo ennen kouluunmenoa, Anna-Liisa Leppälahti kertoo.

Junasukka-ajatus leviää

Ylöjärven naiset istuvat kutomassa pöydän ympärillä perhetalossa, hienoksi kunnostetussa entisessä pappilassa. Kädet käyvät, lankakerät hupenevat ja juttu luistaa. Tulevaisuuttakin mietiään - mitä tehdä sitten kun ensi vuoden junasukkatinki on täynnä.

- Siitä tässä on keskusteltu, jatketaanko vielä seuraavana vuonna. Todennäköisesti jatketaan, kun tämän ohjeenkin jo muistaa ulkoa. Se on sitten ihan helppo, vakuuttaa Kaino Kirmo.

Terttu Forsell on haastanut maanpuolustusnaisten piirijärjestön jäsenet tekemään junasukkia, ja sanoo puhuvansa niistä aina ja joka paikassa "suu vaahdossa".

- Niitä kudotaan jo ympäri Pirkanmaata. Sitten on Simpele ja Parikkala, varmaan Kuopio on seuraava.

- Veljeni kautta on mennyt myös Ruotsiin tämmöiset sukat, tarina ja kaikki ohjeet. Toivottavasti Ruotsissakin ruvetaan tekemään junasukkia, Terttu Forsell hymyilee.

Lähteet: YLE Tampere / Reija Grönroos