Armeijaa arvostelleelle bloggarille vankeutta Egyptissä

Egyptiläinen sotilastuomioistuin on tuominnut aktivistin kahdeksi vuodeksi vankilaan armeijaa arvostelevista blogikirjoituksista. Aktivisti Maikel Nabil Sanad on ollut syytteiden vuoksi syömälakossa elokuusta asti. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty pitää Sanadia mielipidevankina.

kansannousut

Sanad sai tuomion blogikirjoituksista, joissa muun muassa verrataan armeijaa syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin hallintoon. Hän on blogissaan kertonut myös, että sotilaspoliisi kidutti häntä aiemman pidätyksen aikana.

Sanad tuomittiin armeijan arvostelusta ja väärän tiedon levittämisestä.

Sanad pidätettiin jo maaliskuussa ja hänet tuomittiin tuolloin kolmen vuoden vankeuteen. Hän sai kuitenkin valituksen jälkeen uuden oikeudenkäynnin.

Sanad on ollut elokuusta asti syömälakossa syytteiden vuoksi, ja aikoo veljensä mukaan nyt tiukentaa lakkoaan. Tähän asti Sanad on juonut mehua ja maitoa, mutta juo jatkossa vain vettä, veli sanoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää Sanadia mielipidevankina, ja myös Yhdysvallat on ilmaissut huolensa hänen pidätyksestään.

Egyptissä on tuomittu tuhansia siviilejä sotilastuomioistuimissa. Syytteet ovat vaihdelleet pahoinpitelystä ja raiskauksesta armeijan arvosteluun.

Sotilasneuvosto otti Egyptissä vallan sen jälkeen, kun Mubarak taipui helmikuussa eroamaan 18 päivää kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. Tyytymättömyys sotilasvallan jatkumiseen on lisääntynyt, ja viime kuussa sotilashallinnon vastaisten mielenosoitusten yhteydessä puhkesi rajuja väkivaltaisuuksia.

Parhaillaan ovat käynnissä kolmivaiheiset parlamenttivaalit.

Lähteet: AP, AFP