1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Suomalaiset jouluperinteet kuuluvat myös maahanmuuttajien elämään

Moni maahanmuuttaja omaksuu suomalaisia jouluperinteitä. Suomalaiseen jouluun kuuluvat tavat voivat tulla tutuiksi erilaisissa juhlissa jo ennen varsinaisia joulunpyhiä. Kuopiossa myös seurakunta haluaa madaltaa kynnystä tutustua kirkolliseen jouluperinteeseen.

Kuva: YLE / Toni Pitkänen

Kuopiolaisessa Monikulttuurikeskus Kompassissa työskentelevän ohjaajan Tsega Kiflien perheessä vietetään joulua kahteen kertaan, ensin suomalaisittain ja sitten etiopialaisittain. Kiflien mukaan joulu pitäisi ymmärtää osana suomalaista kulttuuria.

- Suvaitsevaisuus tulee molemmin puolin. Meidänkin pitäisi kunnioittaa valtaväestön perinteitä, hän tiivistää.

Kiflien mielestä esimerkiksi maahanmuuttajien lapsilta ei pitäisi evätä mahdollisuutta osallistua vaikkapa koulun joulujuhlaan, sillä myöhemmin he saattaisivat olla tästä vanhemmilleen katkeria. Hänestä ulkomaalaisten vanhempien ei tarvitse pelätä, että kukaan Suomessa haluaisi väkisin käännyttää toiseen uskontoon syntynyttä lasta.

- Lapsella on oikeus valita, mihin osallistuu. Sitä kautta lapset oppivat, mitä on erilaisuus, että tällaisessa kulttuurissa on tällainen uskonto.

Monikulttuurikeskus Kompassi on kiinni viralliset joulun pyhät, mutta tiloja voi varata ja niihin saa kokoontua aukioloaikojen ulkopuolellakin.

Kirkon ovet auki muslimeillekin

Kallaveden seurakunnassa Kuopiossa on haluttu helpottaa maahanmuuttajien lähestymistä kirkon jouluperinteeseen. Kallaveden kirkossa järjestetään lauantaina toista kertaa kansainvälinen joulujuhla, jossa maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset pääsevät tutustumaan toisiinsa iloisen joulunvieton lomassa.

Samalla maahanmuuttajat - myös muihin uskontokuntiin kuuluvat - pääsevät näkemään, minkälainen paikka täkäläinen kirkko on ja mitä siellä tehdään. Viime vuonna mukana oli runsaasti buddhalaisia ja jonkin verran muslimejakin.

- Kristillisyys on Suomessa on kuitenkin aika merkittävä osa kulttuuria, joten siinäkin mielessä monille maahanmuuttajille mielenkiintoistakin tutustua siihen tällaisessa matalan kynnyksen tapahtumassa, pastori Juha Määttä kertoo.

Tapahtuman ohjelma on niin ikään kansainvälistä ja tarvittaessa ohjelmaa tulkataan muun muassa arabiaksi ja englanniksi.