Kuusamolaisille joululahjaksi terveysprofiili

Kuusamolaisten terveysprofiili selviää lähiviikkoina. Terveysprofiilin selvitys on osa viime keväänä käynnistynyttä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Kuusamon geenitutkimusta, jonka lopulliset tulokset selviävät muutaman vuoden kuluttua. Tutkimusta tehdään juuri Kuusamossa, koska kuntalaisten geeniperimä on säilynyt puhtaana.

Kuusamo
Kuusamo
Kuusamolaisten geenit tutkitaan tulevien vuosien aikana perinpohjaisesti.YLE/Ensio Karjalainen

Terveystutkimukseen osallistuneet 251 kuusamolaista saattavat saada jo jouluksi tiedon muun muassa siitä millä tasolla heidän sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat.

- Toivottavasti kuusamolaisten terveydestä ei löydy mitään poikkeavaa. Sen voimme alustavasti todeta, että kuusamolaiset ovat samanlaista sakkia, kun muutkin suomalaiset; ylipainoa on miehillä, naisilla, lapsilla ja vanhuksilla. Myös veren kolesterolitasot ovat aika suomalaista luokkaa, THL:n erikoistutkija Katja Borodulin toteaa.

- Joulun alla pitää nauttia kaamoksen ajasta, mutta kuusamolaistenkin pitää vähän katsoa miten syö ja elää. Ja tietysti uudenvuoden aikaan on hyvä tehdä terveitä elintapoja edistäviä uudenvuodenlupauksia, Borodulin neuvoo.

Kuusamolaisilla puhdas geeniperimä

Kuusamon geenitutkimuksen perimmäisenä tavoitteena on selvittää tautien periytymislogiikkaa geeniperimältään puhtaassa Kuusamossa.

Geenitutkijat kiinnostuivat Kuusamosta, koska kuntalaisten geeniperimä on säilynyt alueella poikkeuksellisen puhtaana. Näin siksi, että kunnalla on poikkeuksellinen väestöhistoria. Parinsadan vuoden ajan kuusamolaiset ovat avioituneet pääosin keskenään, joka selittää tavallista puhtaamman geeniperimän.

Tutkimukseen osallistuu lähes 350 kuusamolaista, jota THL pitää erinomaisena otantana tutkimuksen kannalta.

Lähteet: YLE Oulu / Ensio Karjalainen