1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ville Niinistö: Hangoittelu olisi kaatanut koko ilmastosovun

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vastaa Durbanin ilmastokokouksesta syntyneeseen kritiikkiin. Kokouksen päätöstä on kritisoitu Suomelle huonoksi, koska jatkossa Suomi voisi hyvittää puuston kasvulla vain osan metsäpinta-alan vähenemisestä aiheutuvista päästöistä.

Ville Niinistö Kuva: YLE

Niinistön mukaan Suomi ajoi loppuun saakka laajempaa kompensaatiota.

- Olimme hyvin lähellä saada sen. Loppupeleissä se kaatui siihen, että työryhmän puheenjohtaja ei suostunut sitä pohjiin ottamaan. Istunnossa komissaarin kanssa keskustelimme asiasta tilanteessa, jossa kaikki muut asiat oli sovittu jo.

Ville Niinistön mukaan Suomen hangoittelu vielä tässä vaiheessa olisi vaarantanut koko ilmastosopimuksen. Loppumetreillä yhdenkin maan muutosesitys olisi pannut sovun vaakalaudalle.

- Vasta siinä tilanteessa luovuimme tästä erillisestä kompensaatiosta ja komissaari lupasi, että koska tämä oli Suomelle tärkeä asia, niin tämä hyvitetään meille taakanjaossa eli tätä joidenkin kymmenien miljoonien lisälaskua ei tosi asiassa tule.

Suomi joutuu jatkossa maksamaan päästömaksuja, jos metsäala supistuu. Kustannusten suuruusluokaksi on arvioitu kymmeniä miljoonia euroja.