1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Salosen, Sellarsin ja Violan Tristan ja Isolde Helsingin juhlaviikoille

Helsingin juhlaviikot tuo Richard Wagnerin oopperan Tristan ja Isolde Helsingin Musiikkitaloon ensi elokuussa. Ainutlaatuinen, koko saliin levittäytyvä visualisoitu versio klassikkoteoksesta on syntynyt kapellimestari Esa-Pekka Salosen, ohjaaja Peter Sellarsin ja videotaiteilija Bill Violan yhteistyönä.

kulttuuri
Esa-Pekka Salonen
Esa-Pekka Salonen johtaa kansainvälisen ja poikkitaiteellisen Wagner-tulkinnan Musiikkitalossa elokuussaJyrki Valkama / Yle

Salonen johtaa Radion sinfoniaorkesteria ja solisteina ovat mm. Gary Lehman, Violeta Urmana, Matti Salminen sekä Jukka Rasilainen.

Wagnerin Tristan ja Isolde –ooppera on yksi tärkeimmistä musiikin historian merkkipaaluista. Juhlaviikoilla nähtävä tulkinta tuo teokseen uusia ulottuvuuksia mediataiteen sekä näyttämöasettelun keinoin. Videotaiteen pioneerin, amerikkalaisen Bill Violan vaikuttava visualisointi heijastetaan valtaisalle valkokankaalle. Maineikkaan Peter Sellarsin ohjauksessa esiintyjät liikkuvat ympäri salia.

- Mikä tahansa suuri oopperatalo maailmassa tekisi melkeinpä mitä vain saadakseen tällaisen huippuporukan kasaan. Meillä on ollut tuuria, sanoo kapellimestari Esa-Pekka Salonen.

- Minua innostaa myös kovasti ajatus siitä, että tässä iässä ja uran vaiheessa on vielä mahdollisuus tehdä debyytti, Helsingin Musiikkitalossa.

Salosen, Sellarsin ja Violan Tristan-projekti sai ensiesityksensä Los Angelesissa vuonna 2004 ja on sen jälkeen nähty muun muassa Pariisissa, Lontoossa, Tokiossa ja New Yorkissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi