Ahvenanmaa haluaa päättää itse omista asioistaan

Ahvenanmaalaiset haluaisivat itse päättää, mitkä asiat voidaan siirtää Suomen valtiolta maakunnan omaan hallintaan. Maakuntahallituksen ajamassa uudessa itsehallintolaissa vain muutamat ydinasiat jäisivät pysyvästi Suomen valtiolle.

Kotimaa

Ahvenanmaalla on jo pitkään kritisoitu nykyistä itsehallintojärjestelmää. Itsehallintolaki määrää yksityiskohta yksityiskohdalta, mitkä asiat kuuluvat Suomen valtiolle ja mistä ahvenanmaalaiset saavat päättää itse. Pienikin muutos vallanjaossa on hyväksyttävä Suomen eduskunnassa, vieläpä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

- Nykysysteemi on kankea, monimutkainen ja hidas. Se on jäänyt täysin ajastaan jälkeen, sanoo Ahvenanmaan liberaalien maapäiväedustaja Gunnar Jansson, joka veti itsehallinnon uudistamista pohtinutta maakuntapäivien parlamentaarista työryhmää.

Joustavampi järjestelmä

Ahvenanmaan maakuntahallitus panisikin itsehallintojärjestelmän täysremonttiin. Jatkossa saarimaakunta saisi yksipuolisesti päättää, mitkä asiat otettaisiin valtiolta maakunnan omaan hallintaan. Suomen valtion hallussa olisivat pysyvästi vain perusoikeuksien ja turvallisuuspolitiikan kaltaiset asiat.

- Suomen valtio säilyttäisi suvereniteettinsa ydinasioissa. Yhteiskuntamme on kuitenkin osoittanut, että se pystyy hoitamaan asioitaan omin päin. Vallanjakoa koskevat uudistukset tehtäisiin kuitenkin yhteistyössä valtiovallan kanssa, sanoo Ahvenanmaan sosialidemokraattien maakuntapäiväedustaja Barbro Sundback.

Esimerkkeinä asioista, jotka pitäisi saada maakunnan omaan hallintaan Sundback mainitsee merenkulkulainsäädännön, tietyt maahanmuuttoa koskevat seikat ja joskus tulevaisuudessa mahdollisesti verotuksen.

- Ahvenanmaalla menee edelleen varsin hyvin. Valtaosa ihmisistä ei kaipaa mitään radikaaleja uudistuksia. Tärkeintä on, että Ahvenanmaan kansaa edustava maakuntapäivät saisi päättää, mistä asioista se haluaa kantaa vastuun, Sundback sanoo.

Kymmenen vuoden neuvottelut

Raamilain nimellä kulkeva uudistus muistuttaa hyvin paljon mallia, jolla Tanska hallitsee Färsaaria. Suomen valtiota maakunnassa edustavan maaherra Peter Sundbäckin mukaan ahvenanmaalaisten ovat kuitenkin hyvin erimielisiä siitä, missä asioissa itsehallintoa pitäisi laajentaa.

- Nyt on yksimielisyys siitä, että maakunnan suhteesta valtioon pitäisi päättää nykyistä enemmän ahvenanmaalaisten ehdoilla. Kaikki muu on oikeastaan auki, Sundbäck sanoo.

Helsingissä uudistuksen käsittely on vasta alkamassa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) asettaa ensi vuoden alussa työryhmän pohtimaan asiaa. Ahvenanmaan maakuntahallituksen toive on, että uusi itsehallintojärjestelmä olisi voimassa viimeistään kymmenen vuoden kuluttua, kun Ahvenanmaan itsehallinto täyttää 100 vuotta.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuukka Lukinmaa