Putin arvosteli Yhdysvaltoja Gaddafin tappamisesta

Venäjän pääministeri Vladimir Putin sanoo Yhdysvaltain erikoisjoukkojen osallistuneen Libyan entisen johtajan Muammar Gaddafin tappamiseen. Putin myös arvosteli jyrkkäsanaisesti yhdysvaltalaissenaattoria, joka on sanonut arabikevään tulevan myös Venäjälle.

Ulkomaat

Putin sanoi suorassa televisio- ja radiolähetyksessä, että Yhdysvallat osallistui keskeisesti Muammar Gaddafin tappamiseen lokakuussa Libyassa.

- He hyökkäsivät hänen saattuettaan vastaan miehittämättömästä lennokista. Sitten erikoisjoukkojen, joiden ei olisi edes pitänyt olla siellä, kautta he kutsuivat radiolla paikalle niin sanotut opposition jäsenet ja taistelijat ja tappoivat hänet ilman oikeudenkäyntiä ja tutkimusta, Putin sanoi.

Venäjä hyväksyi alun perin keväällä YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman, joka mahdollisti Naton ilmaiskut Gaddafin joukkoja vastaan. Venäjä on sittemmin jyrkästi arvostellut Naton iskuja.

Putin arvosteli yhdysvaltalaista republikaanisenaattoria John McCainia, joka on Twitter-viestissään sanonut arabikevään olevan tulossa myös Venäjälle.

Ohjelman juontaja sanoi senaattori McCainin ennustaneen Putinille Muammar Gaddafin kohtaloa ja kysyi, onko kyseessä tyhjä uhkaus vai lännen suunnitelma.

- Herra McCain tunnetusti taisteli Vietnamissa, hänen käsissään on tarpeeksi siviilien verta. Hän ehkä on nauttinut näistä kauheista, vastenmielisestä kuvista Gaddafin tappamisesta, Putin pohdiskeli suorassa televisiolähetyksessä.

Putin sanoi, että McCainin lausunto ei ole suunnattu niinkään häntä itseään kuin koko Venäjää vastaan. Putinin mukaan Venäjä haluttaisiin siirtää sivuun maailmanpolitiikasta.

- Meillä on oma mielipiteemme, me harjoitamme itsenäistä ulkopolitiikkaa ja teemme niin tulevaisuudessakin. Se häiritsee joitakuita, Putin sanoi.

- Joskus minusta tuntuu, että Yhdysvallat ei halua liittolaisia vaan vasalleja, Putin sanoi. Putinin mukaan Venäjä haluaisi olla Yhdysvaltain liittolainen mutta ihmiset ovat väsyneet yhden maan harjoittamaan saneluun.

- Me ponnistelemme hyvien suhteiden pitämiseksi Yhdysvaltoihin, koska näen, että Yhdysvaltojenkin sisällä tapahtuu muutosta. Amerikkalainen yhteiskunta ei enää halua, ainakaan merkittävissä määrin, esittää kansainvälisen santarmin roolia, Putin sanoi.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset