1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus hyväksyi aseviennin Saudi-Arabiaan

Hallitus on äänin 12-4 hyväksynyt kiistellyn asevientiluvan, jolla valtioenemmistöinen puolustustarvikeyhtiö Patria saa viedä Saudi-Arabiaan kranaatinheitinjärjestelmiä. Suomen Rauhanliitto kritisoi päätöstä voimakkaasti.

Kotimaan uutiset

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen mukaisen asevientiluvan Saudi-Arabian kansalliskaartin käyttöön meneville kranaatinheitinjärjestelmille äänin 12-4. Esitystä vastustivat ministerit Paavo Arhinmäki (vas.), Merja Kyllönen (vas.), Ville Niinistö (vihr.) ja Erkki Tuomioja (sd.).

Istunnosta olivat poissa ministerit Maria Guzenina-Richardson (sd.), Heidi Hautala (vihr.) ja Jari Koskinen (kok.).

Patria toimii kranaatinheitinjärjestelmä- ja ammusvarastoputkikaupassa belgialaisen yhtiön alihankkijana. Aseet menevät Kanadan ja Yhdysvaltojen kautta Saudi-Arabian kansalliskaartin käyttöön osana Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välistä sopimusta.

Rauhanliitto: Lupajärjestelmässä puutteita

Suomen Rauhanliitto pitää päätöstä moraalisesti ja poliittisesti hyvin kyseenalaisena. Liitto toteaa, että Saudi-Arabia on yksi maailman epädemokraattisimmista maista, jossa erityisesti naisten oikeuksien loukkaaminen on laajamittaista. Maa on johdonmukaisesti tukahduttanut demokratiaan tähtäävän liikehdinnän.

Rauhanliiton mielestä Suomen aseviennin lupajärjestelmässä on vakavia puutteita. Patria sai edelliseltä hallitukselta luvan solmia NEMO-kranaatinheitinkaupat osana Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välistä sopimusta. Siten nykyisen hallituksen kädet olivat Rauhanliiton mielestä pitkälle sidotut.

Hallituksen olisi kuitenkin liiton mielestä pitänyt osoittaa asiassa moraalista ja polittista rohkeutta. Aseviennistä olisi pitänyt käydä avoin poliittinen keskustelu, liitto toteaa tiedotteessaan.

Aiemmin hanketta on luonnehtinut täysin vastuuttomaksi Lähi-idän asiantuntija, professori Hannu Juusola.

Valtioneuvosto hyväksyi myös Insta DefSec Oy:n lupa-anomuksen viedä ohjusjärjestelmän osia Norjan kautta Chileen ja antoi Teknikum Oy:lle luvan suojanaamarin komponenttien viennille Isoon-Britanniaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi