Putin-show’lla ylläpidetään mielikuvaa vahvasta johtajasta

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vastaili jo kymmenettä kertaa kansalaisten kysymyksiin suorassa televisio- ja radiolähetyksessä. Tänä vuonna ohjelmaan toi erityismielenkiintoa lähinnä se, että se osuu joulukuun duuman vaalien ja maaliskuun presidentinvaalien väliin eli poliittisesti tulenarkaan vaiheeseen Venäjällä.

Ulkomaat
Ihmiset seuraavat kahvilassa televisiosta pääministeri Vladimir Putinin vastauksia kansalaisten kysymyksiin.
Ihmiset seurasivat kahvilassa televisiosta pääministeri Vladimir Putinin vastauksia kansalaisten kysymyksiin Pietarissa 15. joulukuuta.Anatoli Maltsev / EPA

Vladimir Putin saikin vastattavakseen kysymyksiä duuman vaalien epäillystä vaalivilpistä, vaaleja seuranneista mielenosoituksista ja puolueiden rekisteröimisestä. Putinilla oli selvästi tarvetta esittää näkemyksensä vaaleja seuranneista tapahtumista.

Ensimmäisen yleisökysymyksen sai esittää kriittisenä tunnetun radioaseman Eho Moskvyn päätoimittaja Aleksei Venediktov, joka toivoi Putinilta vastausta mielenosoittajille.

Vaalipäivänä Eho Moskvyn kuten myös Golos-vaalitarkkailujärjestön ja Kommersant-lehden verkkosivut kaatuivat salaperäisten palvelunestohyökkäyksien takia.

Putin tuntui valinneen kaksinaisen strategian. Hän sekä kiitteli nuoria mielenosoittajia energisyydestä ja aktiivisuudesta että antoi ymmärtää joidenkin nuorten osallistuneen mielenosoituksiin rahasta.

Putin myös vähätteli mielenosoituksia ja sanoi luulleensa, että kyse oli jostakin AIDSin vastaisesta kampanjasta.

Vaalivilppiepäilyihin Putin vastasi esittämällä nettikameroiden asentamista kaikkiin vaalihuoneistoihin, jotta kaikki kansalaiset voisivat itse valvoa, ettei vilppiä tapahdu.

Tämä ehdotus siis tulee hallinnolta, joka duuman vaalien aikaan pyrki tekemään Golos-vaalitarkkailujärjestön toiminnan mahdollisimman hankalaksi.

Ei myönnytyksiä mielenosoittajille

Mitään merkittäviä myönnytyksiä mielenosoittajille ei ole luvassa. Putin antoi ymmärtää, että puolueiden rekisteröimistä voitaisiin vastaisuudessa helpottaa – mutta ei suinkaan rajattomasti.

Samalla Putin sanoi, että tällöin myös puolueille kansallisilla televisiokanavilla annettavaa aikaa pitäisi alkaa jakaa puolueiden koon mukaan.

Putin antoi siis ymmärtää, että tällä hetkellä kaikki rekisteröidyt puolueet saavat yhtälailla aikaa Venäjän televisiossa, vaikka tosiasiassa Putin ja valtapuolue Yhtenäinen Venäjä dominoivat television uutislähetyksiä.

Putin myös mustamaalasi reippaasti entistä pääministeriä Mihail Kasjanovia, kun häneltä kysyttiin, miksei Kasjanovin puolueen rekisteröitymistä ole sallittu.

Putin muun muassa viittasi Kasjanovin haukkumanimeen Miša-Kaksi-Prosenttia, jolla viitataan huhuihin, että Kasjanov tapasi ottaa kaksi prosenttia päältä kaikista välittämistään sopimuksista.

Tarkoin valmisteltu näytös

Putinin monituntinen maratonesiintyminen suorassa lähetyksessä on yksi Venäjän politiikan erikoisuuksista.

Suora ohjelma on tarkoin orkestroitu, ja se antaa Putinille mahdollisuuden rakentaa imagoaan Venäjän vakauden takuumiehenä.

Studioyleisössä istui hallinnon lojaaleja kannattajia kuten elokuvaohjaaja Nikita Mihalkov, Neuvostoliiton kansallishymnin sanoittajan poika, ja miljardööri Alisher Usmanov, joka vastikään erotti arvostetun liberaalin Kommersant Vlast -aikakauslehden päätoimittajan ja lehteä kustantavan yhtiön pääjohtajan vaaliuutisoinnin takia.

Maratonesiintyminen on Putinille oiva tapa näyttää sekä fyysistä kuntoaan että älynsä terävyyttä. Yli neljä ja puoli tuntia kestäneen ohjelman aikana Putin esiintyi itsevarmasti, hyväntuulisesti ja vitsaillen.

Lukeneisuuttaan Putin vilautti viittaamalla sekä Rudyard Kiplingin että Vladimir Majakovskin teksteihin.

Putin puhui ulkomailta rahoitetusta oppositiosta ja vertasi sitä Kiplingin Viidakkokirjan apinaheimoon.

- Mitä heille voi sanoa? Tulkaa luokseni, bandar-logit, Putin sanoi ja kertoi rakastaneensa Kiplingin tarinoita jo lapsena.

Kiplingin kertomuksessa kuristajakäärme Kaa sanoo, että hän syö bandar-logeja, jos nämä sattuvat hänen tielleen, mutta ei varsinaisesti metsästä niitä kuten ei sammakkojakaan.

Putinin harjoittama huumori on tavannut olla mustanpuoleista, ellei suorastaan sysimustaa.

Hyvä tsaari ja pahat pajarit

Ohjelmassa Putin asettuu pahoja pajareita kurittavan hyvän tsaarin osaan. Jälleen kansalaiset pääsivät kysymään Putinilta, miksei hän erota taitamattomia ministereitä ja mitä hän voisi tehdä virkamiesten mielivallalle.

Kun ohjelmassa kuultiin kansalaiskysymys lahjuksista ja korruptiosta Vladivostokissa, heräsi heti olettamus, että Vladivostokin kuvernööri on pian entinen kuvernööri.

Mahdolliset ongelmat ja puutteet siis johtuvat paikallisista virkamiehistä, eivät Putinista, joka ei yksinkertaisesti ehdi kaikkialle. Edistysaskeleet taas ovat Putinin tarmokkuuden ansiota.

Ongelmaksi Putinille saattaa silti muodostua se, että luomansa keskusjohtoisen hallintomallin, ”vallan vertikaalin”, oloissa hän kuitenkin on vastuussa kaikesta. Laskeneet kannatusluvut osoittavat, että kansalaisten tyytymättömyys alkaa yltää jo Putiniin itseensä asti.

Kansalaisvaikuttamisen kulissit

Ohjelman tarkoitus on luoda kuvaa siitä, että valta kuuntelee kansalaisten huolia. Siinä mielessä ”Keskustelu Vladimir Putinin kanssa” -ohjelma muistuttaa muita Kremlin rakentamia kansalaistoiminnan muotoja, jotka ovat pikemminkin oikean kansalaisaktivismin kulisseja kuin todellisia ruohonjuuritason hankkeita.

Kun valtaapitävä eliitti pitää todellista kansalaisaktivismia uhkana ja ulkomaisten tiedustelupalvelujen hankkeina, sen tilalle on luotava korvaavaa toimintaa.

Hyvä esimerkki tällaisesta hankkeesta on Naši- eli Meikäläiset-nuorisojärjestö, jonka Kreml loi ennakolta torjuakseen nuorison järjestäytymistä oppositiohenkisiin liikkeisiin.

Samalla tavoin Kreml on puuhannut puolueiden muodostamisessa.

Jo nykyinen valtapuolue Jedinaja Rossija eli Yhtenäinen Venäjä on sekin pitkälti keinotekoinen luomus, virkamieseliitin puolue ja vallankäytön instrumentti pikemminkin kuin itsenäinen toimija, mutta Kremlin poliittiset teknologit ovat puuhanneet muidenkin puolueiden kanssa.

Esimerkiksi vasemmistolainen Spravedlivaja Rossija eli Oikeudenmukainen Venäjä -puolue luotiin viemään ääniä kommunisteilta ja toisaalta uhkaksi, joka pitää Yhtenäisen Venäjän kurissa ja nuhteessa.

Samanlainen hanke oli tänä vuonna Pravoje Delo eli Oikea Asia -puolue, jonka johtoon yritettiin aluksi houkutella miljonääri Mihail Prohorov. Prohorov hermostui hankkeeseen ja lähti presidenttiehdokkaaksi.

Henkilöity valta

Putinin julkikuvaa on rakennettu huolellisesti aina vuodesta 1999, jolloin presidentti Boris Jeltsin nosti verraten tuntemattoman ja harmaana virkamiehenä pidetyn Putinin ensin pääministeriksi ja sitten seuraajakseen.

Putinin hahmo on symboli, jonka ympärille valtakoneisto on rakennettu. Nykyhallinnon suuri kertomus on, että Putin korkeimman omakätisesti lopetti Venäjällä 90-luvun vallinneen sekasorron.

Putinin valtakausi mahdollistui, kun Venäjän taloudellisen ja poliittisen eliitin kilpailevat intressiryhmät tajusivat 90-luvun lopulla keskinäisen kamppailunsa vaarantavan siihen mennessä yksityistämisprosessissa kahmitut omaisuudet.

Putinista tuli hahmo, joka piti valtakamppailut kurissa ja mahdollisti siten omistusten vakauttamisen.

Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi on kuitenkin osoittautunut hankalasti hallinnoitavaksi, ja sosiaalisista ongelmista kumpuava tyytymättömyys on hiljalleen alkanut läikkyä myös vakauden nimeen vannovaan poliittiseen järjestelmään.

Lähteet: YLE Uutiset / Heikki Heiskanen