Kiireisen joulukortti löytyy kaupan hyllyltä

Torstaina pitää kiirettä, koska kalenterissa on merkintä edullisesti kulkevien joulukorttien viimeisestä lähetyspäivästä. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi toivoo suunvuorossaan ymmärrystä niille, jotka eivät ehdi askarrella.

Suunvuorot

Joulukorttivuodenaika yllätti naisen taas kuin musta jää kesärenkaat. Ne halvemmalla merkillä kulkevat tervehdykset ehtisivät perille ystävien ja sukulaisten luukkuihin, jos lähtisivät torstaina liikkeelle.

Kortteihinhan piti taas kuvata lakkipäiset pikkutontut tai kirjoittaa sydämellinen joulukirje. Ihailen niitä, joiden kortteja koristaa piipunrassi, silkkipaperinen hiutale tai huopakello. Taidolla askarrellut tervehdykset pysyvät sileinä posteljoonin käsittelyssä ja tavoittavat toverin ajoissa.

Huolellisena keräilijänä olen säästänyt lähes kaikki vuosien varrella saamani joulukortit, lapsuudesta nykyhetkeen. Ihanimpia ja tärkeimpiä ovat esimerkiksi ne, joiden lähettäjästä on jo aika jättänyt. Sykähdyttäviä ovat myös ala-asteella askarrellut tai teinivuosina bestikseltä saadut kortit, joissa kerrotaan, miten tärkeä ystävä on.

Mutta täytyy myöntää, että kävi taas niin, että kirjakaupasta täytyi viime tipassa kerätä pino somimpia kuvakortteja ja toivoa, että käsiala kestää kymmenien osoitteiden kirjoittamisen käsin. Merkkien liimaaminen on sentään nykyään nopeaa, tarran sommittelu nelikulmaisen kortin oikeaan reunaan on lastenleikkiä vanhoihin nuolaistaviin ja rypistyviin postareihin verrattuna.

Rannekelloni pysähtyi alkuviikosta kesken aamukiireen. Hetken tuntui mukavasti siltä, että töihin lähtö on tänään verkkainen ja hidas. Kun kello näytti pikkukakkosen loppumisen jälkeenkin vielä kymmentä vaille kahdeksaa, tuli hoppu. Sanonta on kulunut, mutta ehkä jouluna aikaa voisikin pysäyttää tai hidastaa.

Viimeiset kortit ehtii postittaa vielä ensi viikon alussa. Tai sitten ne viedään itse kotiovelle kukan kera. Ajan pysäyttää muuten tänä vuonna vielä myös ajankohtainen historia. Eurolla korvatut nostalgiset markkamerkit kelpaavat kortteihin nyt viimeistä kertaa, jos niitä on lipaston pohjalle jäänyt.

Lähteet: YLE Lahti / Laura Mäkiniemi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus