1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ajatuskupla: Vessalukemista

Devy Nagalingamin ystävällä on ongelma. Se liittyy miehiin ja vessaan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
YLE / Jari Pelkonen

Ystäväni kertoi minulle jotain huvittavaa. Tai itse asiassa häntä tuo juttu ei naurattanut lainkaan, vaan lähinnä otti päähän. Mutta minua se nauratti.

Toimistossa työskentelevä ystäväni oli nimittäin järkytyksekseen huomannut kuinka mieskollegat kantavat hänen työpaikallaan lehtiä vessaan. Siis työpaikan yhteisiä sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Kuinka ällöttävää, marisi ystäväni. Hän oli seurannut jo pidemmän aikaa sitä, miten miehet kukin eri tyylillään veivät lehden istunnolleen. Osa kuvitteli tekevänsä sen salaa, livahti nopeasti vessaan, pitäen lehteä rinnan päällään, kuvitellen tietysti, ettei kukaan näe. - Mutta minä näin! riekkui hän. Toiset taas ottivat lehden hyllystä todella suurieleisesti, aivan kuten haluaisivat varmistaa, että näettehän nyt, menen vessaan tämä lehti mukanani. Ja sitten oli se kolmas ryhmä, miehet jotka eivät edes ajatelleet asiaa. Tähän ryhmään kuuluvalle tyypillistä on, että lehti valitaan hyllystä kaikessa rauhassa ja sitä jäädään jopa selailemaan wc:n oven eteen toviksi. Ystäväni mietti, uskaltaisiko hän sanoa asiasta ääneen työpaikallaan vai sohaisisiko hän kenties ampiaispesää?

Niin, kuinkahan tämä asia mahtaa olla? Onko tapa oikeasti epähygieeninen vaiko vain tapakriitikon painajainen? Eräänkin empiirisen tutkimuksen mukaan wc-istuimen rengas oli peräti toiseksi puhtain paikka kodissa ja ylivoimaisesti pahin bakteeripesä oli tiskirätti, joka löytynee useista työpaikkojen kahvihuoneista. Tunteella ajatteleva ystäväni kaltainen mielensäpahoittaja näkee sielunsa silmin, kuinka vessan pöpöt imeytyvät lehden sivuihin ja odottavat vain hetkeä, kun pääsevät kahvipöydälle vilistämään viheliäisiä tautejansa tartuttamaan. Toisaalta vessareissun tehnyt miespolo on myös vaatteinensa ollut samaisessa pöpölässä ja ei kai voi vaatia, että päällimmäiset vaatteet tulisi vaihtaa ennen kuin astutaan eriöstä takaisin kollegoiden keskuuteen.

Ehkäpä juuri villakoiran ydin on siinä, että vessan tapahtumia emme pääse näkemään, vaan likaiset mielikuvat saavat vallan ja laukkaavat sinne sun tänne. Julkisesti pärskivää ja nenäänsä rapsuttavaa lehdenlukijakollegaa emme taida noteerata kovin kummoiseksi pöpön levittäjäksi, onhan näky niin kovin arkinen.

Huvittuneina päädyimme yhdessä miettimään kaiken hyväksi kääntävää kompromissia. Voisihan sitä nostalgian nimissä kerätä vuosikymmenten takaisia Aku Ankkoja, Annoja ja vaikkapa Tekniikan Maailmoja sinne vessaan omaan telineeseen ja hektisen työpäivän keskellä tehdä aikamatkan hetkeksi maalle vanhan puuceen rauhoittavaan idylliin.

Lähteet: Devy Nagalingam / YLE Turku

Lue seuraavaksi