1. yle.fi
  2. Uutiset

Avovankilaan ei kuka vaan pääsekään

Ojoisten avovankilasta poistui vankeja viime kesän useaan otteeseen. Onko vankilan valvonta retuperällä vai onko koko avovankilajärjestelmä pielessä? Ojoisten avovankila järjesti marraskuun lopulla Vanajan vankilan miesten osastolla avoimen kansalaispäivän ennakkoluulojen hälventämiseksi.

avovankilat
Valkoinen avovankilarakennus
Ojoisten vankilarakennusYLE / Riitta Kujala

Avovankilaan sijoitettavat vangit käyvät läpi tiukan seulonnan ennen avo-osastolle pääsyään. Tästä huolimatta saattaa matkaan tulla mutkia ja vangit poistuvat luvatta. Näin kävi viime kesänä Vanajan vankilan Ojoisten osastolla kaiken kaikkiaan kolme kertaa, minkä vuoksi vankila nousi myös otsikoihin.

Kansalaispäivillä avovankilatoiminnasta Ojoisilla oli kertomassa myös rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

- Rikosseuraamusviraston ajatuksena on, että vankiloista vapaudutaan vaiheittain. Pitkää tuomiota sovitettaessa ensin ollaan suljetussa vankilassa, ja siirrytään pikku hiljaa vapaampiin olosuhteisiin, kertoo Vesterbacka.

- Avolaitoksissa voidaan järjestää paremmin sellaista toimintaa joka tukee vapaudessa elämistä, Vesterbacka toteaa. Työtoiminta, koulutus ja kuntoutus ovat avolaitosten tärkeimmät toimintamuodot.

Avovankiloihin eivät kaikki pääse

Alle yhden vuoden tuomion saaneet voidaan harkinnan mukaan sijoittaa suoraan avolaitokseen rangaistusta sovittamaan. Pidempiä tuomoita saaneiden edellytyksiä avolaitokseen sijoittamiselle arvioidaan jossain vaiheessa vankeuden suorittamista.

- Se on hyvin tarkka arviointiprosessi missä tutkitaan muun muassa miten vanki soveltuisi avovankilan olosuhteisiin, ja millainen on riski luvatta poistumiseen, kertoo Vesterbacka.

Luvatta poistumisen syyt yleensä inhimillisiä

- Huoli perheestä, joskus saattaa olla mustasukkaisuudesta kysymys. Mutta osa kyllä liittyy päihteiden käyttöön, luettelee Vesterbacka luvatta poistumisen syitä.

Luvatta poistumisesta seurauksena on sijoitus suljettuun vankilaan ja joskus voi myös eristyssellin ovet kolahtaa.

Sähköistä valvontaa lisätään

Viime kesäiset luvatta poistumiset on tutkittu tarkkaan, ja valvontaa on lisätty. Lisäksi otetaan pilottiluontoisesti käyttöön sähköinen valvontalaite eli niin sanottu jalkapanta kolmessa eri avolaitoksessa.

- Pilottivaiheessa pannat sijoitetaan niihin avovankiloihin jotka ovat hyvin lähellä suurempia asutuskeskuksia. Niissä lyhyt luvaton poistuminen on mahdollista ja todennäköistä. Saatavien tulosten perusteella tehdään sitten johtopäätöksiä, toteaa Vesterbacka.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi