1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikko Leppilampi

Leppilampi roolistaan Keisarikunnan Rempona: Tärkeimpiä töitäni

Lokakuussa menehtyneen, kotkalaisen musiikkivaikuttajan Reijo "Rempo" Tanin muistokonsertti järjestetään torstaina Kotkassa. Remposta ja hänen muusikkoystävistään tehtiin vuonna 2004 Keisarikunta -niminen elokuva, jossa Rempoa esitti Mikko Leppilampi.

Mikko Leppilampi
Näyttelijä ja laulaja Mikko Leppilampi
YLE

Reijo "Rempo" Tanin muistokonsertissa esiintyvän Mikko Leppilammen ei tarvinnyt pitkään pohtia esiintymispäätöstään.

- Ei ollenkaan. Se oli iso kunnia ja jopa vähän liikuttikin, kun en kuitenkaan itse koe edustavani sitä maailmaa, mikä se on aikanaan ollut.

Mietittyään asiaa tarkemmin Leppilampi kuitenkin huomasi Rempon ja hänen aikakautensa vaikuttaneen ja vaikuttavan häneen edelleen yllättävän syvästi.

- Kyllähän se tavallaan aika iso osa minullakin on ollut siinä, että olen kertonut uusille sukupolville siitä ajasta ja Remposta näyttelemällä Rempon innoittamaa hahmoa. Ja sitten huomasin, että hyvänen aika, teen edelleen saman swingbändin kanssa keikkaa. Se maailma ja meininki on kulkenut koko ajan mukanani, Leppilampi toteaa.

"Vähän liian nätti"

Leppilammen ei ollut tarkoitus tehdä elokuvassa imitaatiota Reijo Tanista, vaikka elokuva saikin innoituksensa Remposta ja hänen aikakaudestaan.

- Nimihän nyt Rempolta tuli elokuvaan, tietysti Keisarikunta-bändi ja meininki. Muutenkin haettiin fiilistä paljon siitä ajasta. Sanotaan että esittämäni hahmo ei ollut kuitenkaan niin hauska kuin Rempo oikeasti oli. Mun esittämä Rempo ei ollut niin virtuoosimainen moottoriturpa ja imitaattori, enemmänkin vähän vakava kaveri, Leppilampi arvioi.

Hän myöntää saaneensa Rempolta myös henkilökohtaista palautetta roolisuorituksestaan.

- Hän sanoi, että olin vähän liian nätti poika, nauraa Leppilampi.

- Mutta semmoisella hyvällä heitolla hän sen sanoi. Kyllä he kaikki kovin tyytyväisiä ja otettuja olivat. Olihan se elokuva sen verran pieteetillä ja kunnioituksella toteutettu, Leppilampi lisää.

Vakavista asioista huumorin varjolla

Vaikka Leppilampi ei tuntenut Rempoa henkilökohtaisesti, hän myöntää, että elokuvan kautta avautunut maailma on jättänyt häneen pysyvän jäljen.

- Edelleenkin haemme oman orkesterini kanssa haemme sieltä innoitusta ja elementtejä. Kuuntelen paljon sen tyyppistä musiikkia. Koko se meininki, joka Keisarikunnan miehillä oli, jammailu, swing ja jazz jäivät pysyvästi mieleen, luettelee Leppilampi ja sanoo Rempon roolin lukeutuvan hänen tärkeimpiin töihinsä.

Leppilampi uskoo, että Rempo on jättänyt myös laajemman jäljen kevyeen musiikkiin.

- Kyllä hän on aika vahvasti ollut sellaisen miesten välisen vitsinheiton äänikello. Kun kuuntelee niitä kappaleita, mitä Rempo itse levytti, niin ne olivat sellaisia huumorilauluja. Tietyllä tavalla sen huumorin alla on kuitenkin sellainen totuus ja hieno, itseironinen tapa puhua vakavistakin asioista, Leppilampi kuvailee.

Hän uskoo, että Rempo on osaltaan vaikuttanut myös Junnun teksteihin.

- Kerran itse asiassa törmäsin Rempoon torillakin. Herrat olivat siellä istuskelemassa torikahvilla, ja tunnistin Rempon heti valkoisesta kipparilakista, naurahtaa Leppilampi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma