Tutkimus: Ulkomaalaisia marjanpoimijoita tarvitaan

Ulkomaalaisia marjanpoimijoita tarvitaan, mutta pelisääntöjä on teroitettava, selviää tänään julkaistusta tutkimuksesta. Thaimaalaisiin marjanpoimijoihin kohdistunut tutkimus selvittää, että alalla on edellytykset toimia, mutta pelisääntöjä on kehitettävä muun muassa marjanpoimijoiden toimeentulon turvaamiseksi ja velkaantumisen ehkäisemiseksi.

marjanpoiminta
Thaimaalainen marjanpoimija.
YLE

Selvitystyön pohjalta ehdotetaan muun muassa kaupallisen marjanpoiminnan laatujärjestelmän luomista ja seurannan keskittämistä yhdelle taholle viranomaiselle.

Myös ulkomaalaisia marjanpoimijoita kutsuvan yrityksen pitäisi tehdä entistä kattavammin ennakko- ja jälkiselvitykset muun muassa siitä, kuinka poiminta on onnistunut ja miten poimijat ovat marjamatkallaan pärjänneet.

Suomessa oli vuonna 2011 noin 2 700 thaimaalaista marjanpoimijaa, joista 2 400 poimi luonnonmarjoja ja loput 300 työskenteli suomalaisilla marjatiloilla.

Suomeen tulee vuosittain noin 12 000 tilastoitua marjanpoimijaa viisumivelvollisista maista. Näistä noin 8 000 on työskennellyt marjatiloilla ja loput ovat poimineet luonnonmarjoja jokamiehenoikeudella.

Eniten viisumivelvollisia poimijoita Suomeen tulee Venäjältä. Poimijoita on tullut Suomeen myös muun muassa Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Vietnamista.

Ulkoasiainministeriön tilaama tutkimus käynnistettiin vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään joulukuussa 2009 antamasta suosituksesta. Tutkimushankkeen vastuullisena johtajana toimi YTT Jarno Valkonen ja tutkijana YTM Pekka Rantanen Lapin yliopiston Lappea-instituutista.

Lähteet: YLE Lappi