Tulevaisuuden hautapaikka on määräaikainen

Tampereen seurakunnat luopuvat hautojen ainaishoitosopimuksista vuonna 2020. Ainaissopimuksia on voimassa yli 6 000. Hautauksista aiheutuneiden todellisten kulujen kattamiseksi hautausmaksut myös nousevat ensi vuonna.

hautapaikat
Hautausmaa
Anna Sirén / Yle

Hautojen ainaisista hoitosopimuksista on aikoinaan maksettu pääoma, joka on vuosien mittaan sijoitettu. Nyt sekä pääomat että tuotot ovat kuluneet loppuun, kertoo Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen.

- Lain mukaan yksittäisiä hautoja ei saa hoitaa verovaroilla. Vanhoista haudoista jouduttaisiin siis huolehtimaan uusien hoitomaksuilla.

Ainaissopimuksia on lopetettu muissakin seurakuntayhtymissä. Seurakuntalaisten palaute on ollut pääosin negatiivista.

- Meille ei vielä ole kantautunut negatiivista palautetta. Halutessaan tästä asiasta voi valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen tammikuun puoleenväliin mennessä. Uskon kyllä, että valituksia tulee. Toisaalta omaiset osaavat varmaan ajatella, että 1800-luvulla tehdyn sopimuksen pääomat ovat todella lopussa.

Pätkäsopimuksella mullan alle

Tulevaisuudessa viimeiset leposijat vuokrataan aina määräajaksi. Vuokra-ajat ovat aiempaa lyhempiä.

- Viimeiset 50 vuodeksi tehdyt sopimukset päättyvät samaan aikaan kuin ainaissopimukset. Jatkossa voi tehdä enintään kymmenen vuoden hoitosopimuksia. Lyhimmillään myymme jopa vuoden kesähoitoja.

Ensi vuonna seurakunnat nostavat hautamaksuja 10-20 prosenttia. Metrin leveä arkkupaikka hautauspalveluineen maksaa korotuksen jälkeen 730 euroa, mikä on yli sata euroa aiempaa enemmän.

- Hautausmaksuja nostetaan nousevien kulujen vuoksi. Seurakunnat saavat yhteisövero-osuuden, mutta valtakunnallisesti tämä tuotto ei riitä kattamaan kuluja. Kirkollisveroa puolestaan ei saa käyttää hautaamiseen tai hautojen hoitoon, Jyrki Lehtonen selvittää.

Kaikille tilaa riittää

Tampereen väkiluku kasvaa jatkuvasti, ja väestö ikääntyy. Hautausmailla ei kuitenkaan tule ahdasta, hautaustoimen päällikkö vakuuttaa.

- Tamperelaisille löytyy hyvin tilaa. Lamminpään ja Vatialan hautausmaat ovat vasta puolillaan. Myös Kalevankankaalta ja Messukylästä palautuu hautoja vuosittain, Lehtonen lupaa.

Tuhkaus on tätä nykyä ehdottomasti yleisin hautaustapa.

- Tampereella kolme neljästä tuhkataan. Se on suosittu hautausmuoto, mutta en usko määrän koskaan nousevan yli 80 prosenttiin. Aina löytyy niitä, jotka haluavat tulla haudatuksi arkussa.

Tuhkauksiin on viime aikoina ollut jopa ruuhkaa. Vatialan hautausmaalla aloitetaankin ensi vuonna uuden krematorion rakennustyöt. Koko maakuntaa palvelevan laitoksen on määrä valmistua 2013.

Lähteet: YLE Tampere

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus