Hyppää sisältöön

Israel perusti esikunnan asevoimien kaukoiskuille

Israelin armeija on perustanut johtokeskuksen syvälle ulkomaiden maaperälle tehtäville iskuille. Lähi-idän asiantuntijat pitävät selvänä, että esikunta alkaa valmistella mahdollista hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan.

Uuden esikunnan tehtävänä ovat "strategiset syvyysoperaatiot", joiden kohteet ovat kaukana ulkomailla, kertoo Israelin armeija.

Esikunnan komentajaksi valittiin kenraalimajuri Shai Avital, joka jäi vuonna 2002 eläkkeelle armeijan erikoisyksikön komentajan tehtävistä.

Israelilaisten tiedotusvälineiden haastattelemat sotilashenkilöt kertovat esikunnan paneutuvan operaatioihin, joita suoritettaisiin "kolmannella renkaalla". Israelilainen sotilastermi tarkoittaa Persianlahtea ja Afrikan sarvea.

Israel on ollut viime aikoina erittäin huolissaan Iranin ydinhankkeista. Aiemmin tässä kuussa puolustusministeri Ehud Barak totesi, ettei maalla ole "juuri nyt" aikomusta iskea Iranin ydinlaitoksiin, mutta hän jätti mahdollisuuden avoimeksi tulevaisuudessa.

- Kantamme ei ole muuttunut kolmen perusasian suhteen: ydinaseilla varustettu Iran on mahdottomuus, olemme päättäneet pysäyttää sen (kehityksen) ja kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, Barak totesi.

Marraskuussa Kansainvälinen energiajärjestö kertoi saaneensa luotettavaa tietoa, että Iran on suorittamassa toimenpiteitä, jotka ovat osa ydinaseen kehittelyä.