Hyppää sisältöön

Presidenttiehdokkaat kompastelivat turvallisuuskysymyksissä

Presidenttiehdokkaat kompastelivat Ylen torstaisessa vaalitentissä esitettyihin tietokilpailuhenkisiin kysymyksiin Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Kuva: YLE

Vaalitentin alussa ehdokkaat keskustelivat vilkkaasti uusista kannatusluvuistaan ja Venäjän vaalien epäselvyyksistä. Tentin loppupuolella ehdokkaille esitettiin tietokilpailuhenkisiä kysymyksiä Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan liittyen.

Ensimmäinen kysymys esitettiin keskustan ehdokas Paavo Väyryselle. Häneltä kysyttiin, kuinka moni nuori aikuinen suorittaa varusmiespalveluksen. Väyrysen vastaus, 80 prosenttia, oli oikein.

Lähelle oikeaa vastausta osui myös kokoomuksen Sauli Niinistö, joka arvioi että kriisinhallintatehtävissä maailmalla palvelee noin kolmisensataa suomalaista. Suomalaisia on kriisinhallintatehtävissä noin 250. Määrä on tällä hetkellä ennätyksellisen alhainen. Niinistö olisi valmis nostamaan määrän noin 700:aan, mikäli Suomesta tulee turvaneuvoston jäsen.

Soini lakkauttaisi varuskunnan

Perussuomalaisten ehdokas Timo Soini sen sijaan arvasi varuskuntien määrän Suomessa yläkanttiin. Soinin arvion mukaan varuskuntia olisi noin 30, kun niitä on alle 20. Soini kertoi olevansa valmis lakkauttamaan yhden varuskunnista.

Sosialidemokraattien Paavo Lipposelta kysyttiin YK-lipun alla palvelevien suomalaisten määrää. Lipposen vastaus, noin 500 suomalaista, oli myös yläkanttiin. Sotilastarkkailjoina työskentelee reilu 20 suomalaista. Mandatoiduissa operaatioissa suomalaisia on noin 250. Lipposen mukaan Suomen olisi varauduttava siihen, että panostusta esimerkiksi kriisinhallintaan voidaan joutua lisäämään.

Essayah uusisi valmiusjärjestelmää

Kristillisten Sari Essayahilta kysyttiin, missä suomalaisia EU-taisteluosaston sotilaita on viimeksi käytetty. Essayah arveli, että taisteluosastossa Afganistanissa. Kysymys oli kuitenkin kompa, sillä niitä ei ole käytetty kertaakaan.

- Me olemme ollet hälytystilassa. Nyt menin kyllä tosiaan halpaan.

Essayah uusisi valmiusjärjestelmää, sillä valmiustila syö koko ajan kustannuksia.

Vasemmistoliiton ehdokas Paavo Arhinmäeltä udeltiin armeijaslangin lyhenteen AKV [aivojenkäyttövapautus] merkitystä. Arhinmäelle lyhenne oli tuntematon. Hän uskoo, että palvelusaika lyhenee Suomessa riippumatta siitä, kuka on presidenttinä.

Biaudet vähentäisi sotilaiden määrää

Vihreiden Pekka Haavistolta kysyttiin maavoimien reserviläisen henkilökohtaisesta perusvarustuksesta. Haavisto epäili hänelle esitettyä kysymystä kompakysymykseksi. Hänen mukaansa aseet eivät riitäisi 300 000 reserviläiselle. Kysymyksessä ei kuitenkaan ollut kompa. Oikea vastaus on yksi rynnäkkökivääri.

Haavisto olisi valmis jossain määrin supistamaan armeijaa ja myös sen reserviä.

RKP:n Eva Biaudet'lta kysyttiin puolustusvoimien palveluksessa olevien sotilaiden määrää. Biaudet'n vastaus 14 000 oli enemmän kuin oikea vastaus, joka on 8 700. Biaudet uskoo, että sotilaiden määrä tulee jonkin verran vähenemään.