Suksikauppa ei luista

Lämmin ja loskainen alkutalvi on jälleen hyydyttänyt suksikauppaa. Kauppiaiden mukaan asiakkaat odottavat nyt pakkaskauden alkua, eivätkä juuri päivitä välineistöään.

laskettelurinteet
Murtomaasuksia urheiluvälinekaupassa
YLE / Juha Kokkala

- Varsinkin murtomaasukset liikkuvat kyllä tällä hetkellä heikosti. Alppipuolella tilanne on vähän erilainen - uudentyyppiset twintip-sukset myydään muutenkin usein ns. mustaan maahan, ennen kuin rinteet edes aukeavat, sanoo Koskikeskuksen Intersportin osastovastaava Jani Friman.

Viime vuonna Sappeen laskettelukeskus Pälkäneellä avasi useamman rinteen jo marraskuussa, mutta tällä hetkellä keskuksen kaikki rinteet ovat edelleen suljettuna.

Jämsän Himos puolestaan yritti jo maanantaina aloittaa tykkilumen puhaltamisen rinteeseen, mutta kelin lämpeneminen teki suunnitelmat tyhjiksi.

Uusilla suksilla on helppo aloittaa

Perinteisestä murtomaahiihdosta puhuttiin viime talvena nousevana trendilajina, mutta pakkasia ja lunta tarvittaisiin nyt kipeästi.

Ajoittain murtomaasuksien liepeilläkin näkyy kuitenkin kaupoissa liikettä. Nokialainen Lauri Juutilainen oli tullut perheineen Koskikeskukseen suksikaupoille.

- Poika haluaa päästä hiihtämään. Itse en ole suksimiehiä, joten en ole varma mistä pojan innostus on lähtenyt. Ei hän mielestäni ole hiihtokisojakaan telkkarista katsonut, Juutilainen nauraa.

Intersportin osastovastaava Jani Friman kertoo, että voitelulla ei uuden suksiteknologian myötä tarvitse vaivata päätään läheskään siinä määrin kuin aiemmin.

- Se on madaltanut selvästi aloittamiskynnystä ja laajentanut harrastajien kirjoa.

Muotivirtaukset näkyvät rinteessä

Myös rinteessä kehitys kehittyy. Siellä trenditkin tosin vaikuttavat enemmän välinevalintoihin.

- Perinteisistä laskettelusuksista on siirrytty twintip-suksiin, ja lumilautailu on taas kovassa nosteessa. Rullalautailu tuli taas muotiin pari kesää sitten, ja moni rullaaja laskee talvisin laudalla, Jani Friman kertoo.

Talvikelien raju heittely näkyy urheilukauppiaan kassavirrassa.

- Nykyään joudutaan ostamaan tavara sisään melkein vuotta aiemmin, joten kristallipallolle olisi kyllä tarvetta, Jani Friman huokaa.

- Jouluviikolla tässä toivotaan pakkasten alkavan.

Lähteet: YLE Tampere

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus