1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Aalto-yliopiston valokuvauksen kandidaatin tutkinto loppumassa

Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulu on lopettamassa valokuvauksen kandidaattitason koulutuksen. Rehtorin siunausta vaille oleva suunnitelma keskittäisi opetuksen maisteri- ja tohtoriopintoihin vuoden 2013 alusta. Uudistusaikeet ovat herättäneet etenkin opiskelijoissa krittiikkiä ja huolen laadukkaan valokuvausopetuksen säilymisestä.

kulttuuri
Nainen valokuvaamassa järjestelmäkameralla.
Yle / Pekka Kauranen

Valokuvataiteen kandidaatin tutkinnon lopettamisaikeiden taustalla ovat paitsi taloudelliset syyt, myös lisääntynyt valokuvauskoulutus ammattikorkeakouluissa sekä maisteritason opintojen suosio. Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen professorin Merja Salon mukaan lopettamista on suunniteltu jo pitkään.

- Valokuvauksen opetusta tarjotaan nyt huomattavasti useammassa koulussa kuin ennen, mutta maisteritason koulutusta on vain meillä. Siksi haluamme keskittää kaikki kanditason koulutuksesta jäävät varat maisteri- ja tohtoriopintoihin.

Ammattikorkeasta entistä sujuvammin maisteriopintoihin

Monet ammattikorkeakoulut ovat Salon mukaan varautuneet tilanteeseen, ja kehittäneet koulutusohjelmiaan tarjoamaan edellytykset valokuvauksen jatko-opintoihin.

- Yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa aiotaan lisätä entisestään, jotta heidän tarjoamansa tutkinnot antaisivat nykyistäkin paremmat edellytykset jatko-opintoihin. Mitkään meidän tilastomme eivät tue näkemystä, että viisi vuotta täällä olisi jotenkin oleellisesti parempi koulutusmalli kuin kolme vuotta muualla ja kaksi vuotta täällä maisteriopinnoissa - malli, Salo kuvailee.

Taidevalokuvauksen tulevaisuus huolettaa

Uudistus on herättänyt runsaasti keskustelua ja kritiikkiä etenkin alan opiskelijoissa. Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat ry:n puheenjohtajan, Kasperi Mäki-Reinikan mukaan kandidaatin tutkinnon lopettaminen söisi pohjaa laadukkaalta taidevalokuvaukselta.

- Mielestämme ei ole viisasta lähteä purkamaan hyvää, toimivaa ja erittäin pidettyä koulutusohjelmaa. Opiskelijoiden keskuudessa on virinnyt huoli siitä, miten tämä vaikuttaisi suomalaisen taidevalokuvauksen monipuolisuuteen tulevaisuudessa.

Mäki-Reinikan mukaan kummastusta on herättänyt myös se, miksi uudistus halutaan toteuttaa juuri nyt, kun monet muut taidekoulut ovat leikkaamassa opiskelijamääriään. Opiskelijoiden mielestä uudistussuunnitelmassa painotetaan liiaksi taloudellista näkökulmaa.

- Meidän pitäisi enemminkin turvata pitkä, laadukas koulutus, johon osana kuuluu kandidaatin tutkinnon mahdollisuus. Ammattikorkeakouluissa tarjotaan kyllä valokuvauksen opetusta, mutta esimerkiksi Lahden muotoiluinstituutissa painotetaan mainoskuvausta, kun taas meidän ohjelmamme on erikoistunut taidevalokuvaukseen, ja on monessa mielessä uniikki kokonaisuus, Mäki-Reinikka summaa.

Kolmatta vuotta valokuvausta Aalto-yliopistossa opiskelevaa Kiira Leskinen kertoo, että monia mietityttää uudistuksessa erityisesti maisteritason koulutuksen lyhyt kesto. Viisi vuotta samojen opettajien kanssa on tarjonnut monelle opiskelijalle mahdollisuuden luoda syvä ja toimiva opettaja-opiskelija -suhde, mutta samaa ei välttämättä ehdi tapahtua kahdessa vuodessa.

- Se noin viisi vuotta on ollut hyvänpituinen aika, ja opiskelijat ja opettajat ehtivät oppia tuntemaan toisensa. Itselläni on asiaan hieman ristiriitainen suhtautuminen, ja ymmärrän mielipiteet sekä puolesta että vastaan. On mielenkiintoista nähdä, miten tilanne kehittyy, Leskinen pohtii.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Silja Raunio

Lue seuraavaksi