1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvihuoneviljely ekologisemmaksi led-valoilla ja uusiutuvalla energialla

Kasvihuoneviljely on muuttumassa entistä ympäristöystävällisemmäksi. Yhä useampi viljelijä siirtyy lämmittämään kasvihuoneitaan öljyn sijaan uusiutuvilla energialähteillä ja sähköä säästäviä led-lamppuja testataan monessa kasvihuoneessa.

Kotimaan uutiset
Tomaattia kasvamassa kasvihuoneessa.
Ville Kinnunen / YLE

Kasvien kasvattaminen talven pimeydessä ja kylmyydessä vaatii paljon energiaa, kun kasvihuoneita pitää lämmittää ja valaista. Ympäri vuoden jatkuvaa viljelyä pidetäänkin epäekologisena. Tämä harmittaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajaa Jyrki Jalkasta. Jalkasen mukaan kasvihuonealalla on kovasti halua löytää ekologisia ratkaisuja tuotantomentelmiin.

- Yrittäjille syy tehostaa energiankäyttöä on paitsi ympäristövaikutusten myös tuotantokustannusten alentaminen, Jalkanen perustelee.

Energia on kallista ja se heijastuu viljelijän toimeentuloon ja myös kasvihuonetuotteiden hintoihin.

Led-valoista monenlaista etua

Puutarha-alalla ollaan nyt erityisen innoissaan led-lampuista, joiden käyttö kasvihuoneissa on tutkimusasteella. Led-valojen vaikutuksia kasveihin tutkii ainakin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Led-lamppuja on myös koekäytössä joissakin kasvihuoneissa.

Led-valot kuluttavat vähemmän sähköä kuin nykyisin kasvihuoneissa käytettävät lamput. Kauppapuutarhaliitossa ja Maa- ja metsätalousministeriössä arvellaan, että led-valojen käyttö kasvihuoneessa voisi tuottaa jopa kymmenien prosenttien säästöt sähkönkulutuksessa.

Kuumenemattomia lamppuja voidaan myös käyttää esimerkiksi valaisemaan kasvien alalehtiä, jolloin yhteyttäminen tehostuu ja sato kasvaa. Led-valojen aallonpituutta säätelemällä saatetaan myös pystyä vaikuttamaan kasvin kasvuun ja torjumaan tuholaisia.

Sähkönkulutus on kasvihuoneviljelyn haaste

Nimenomaan valaistuksen vaatima sähköenergian määrä on haaste, kun kasvihuoneviljelyä viedään ekologisempaan suuntaan. Lämmitysenergian suhteen ollaan jo pidemmällä. Arvioiden mukaan noin 40-50 prosenttia kasvihuoneista lämpiää jo uusiutuvalla energialla, kuten hakkeella. Myös ilmalämpöpumput ovat alkaneet tulla kasvihuoneisiin.

Suomessa on meneillään useita projekteja, joilla pyritään muuttamaan kasvihuoneviljelyä ekologisemmaksi. Hankkeita on muun muassa Maa- ja metsätalousministeriöllä, MTT:lla ja Sitralla. Parhaillaan pariltakymmeneltä kasvihuonetilalta kerätään tietoja, joiden pohjalta voidaan laskea kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki ja pohtia keinoja pienentää sitä.

Lähteet: YLE Uutiset / Raisa Autio

Lue seuraavaksi