Mehiläisen Bergendahl: Mediakohu ajoi konsernin muutoksiin

Viime aikoina paljon kielteistä julkisuutta saaneen terveyspalvelukonsernin Ambean toimitusjohtaja vaihtuu. Nykyisestä toimitusjohtajasta Matti Bergendahlista tehdään varatoimitusjohtaja ja uudeksi toimitusjohtajaksi nostetaan yhtiön ulkopuolelta Fredrik Gren. Myös Mehiläinen-konserni uudistaa toimintaansa.

Kuva: YLE

Mehiläinen-konsernin toimitusjohtajaksi palaava Matti Bergendahl sanoo, että herkällä palvelualalla toimiva Ambea-konserni kaipaa vahvistusta sekä Ruotsissa että Suomessa. Ambea omistaa Ruotsissa hoivapalvelu Carema Caren ja Suomessa lääkäriasema Mehiläisen.

Bergendahlin mukaan Ambea on ollut Ruotsissa kovassa mediapyörityksessä, sen jälkeen kun Carema Care sai paljon kielteistä julkisuutta maassa vellovan vanhustenhoitoskandaalin yhteydessä. Ruotsin valtiopäivät keskustelee perjantaina aiheesta.

- Uudella johtajalla on kokemusta muutosjohtamisesta, jota vaaditaan tällaisessa tilanteessa, Bergendahl sanoo.

Ambean hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius puolestaan kertoi tiedotteessaan, ettei negatiivisella julkisuudella ole ollut osuutta johtoportaan vaihdoksiin.

- Viimeaikaiset tehtävät ovat panneet meidät miettimään, onko meillä riittävästi resursseja. Nyt uskon vakaasti, että meillä on hyvät johtoresurssit hoitaa Ambea-konserni sellaiselle tasolle, jolla sen kuuluu olla, Lilius sanoo YLE uutisille.

Bergendahlin virkaa Mehiläisen toimitusjohtajana syksyn ajan hoitanut Kai Vesterinen jää sairauslomalle, ja jatkaa sen jälkeen vanhassa työssään Mehiläisen liiketoimintajohtajana. Lilius sanoi Ambean tiedotteessa, että Bergendahlin työhön ollaan tyytyväisiä ja yhteistyötä hänen kanssaan jatketaan.

Uusi toimitusjohtaja aloittaa helmikuun alussa.

Mehiläinen uusimassa verorakennettaan

Ambea kertoi aiemmin tällä viikolla uusivansa verorakennettaan. Liliuksen mukaan veroasia on nyt ratkaistu emoyhtiötasolla ja nyt selvitetään, miten asia voidaan ratkaista Mehiläisen osalta.

Mehiläinen on ollut Suomen otsikoissa verokikkailuepäilyjen vuoksi.

- Tämähän on konsernin ratkaisu. Kyllä me pyrimme myös ratkaisemaan tätä suomalaista ongelmaa, josta on käyty keskustelua. Olemme ymmärtäneet, että nykyratkaisu ei ole yleisesti hyväksyttävä. Se voi kestää aikansa, mutta kovasti tehdään työtä senkin eteen, Lilius sanoo.

Bergendahlin mukaan Ruotsissa Ambean omistajien osakaslainat on muutettu osakepääomaksi, jolla epäselvyydet saadaan korjattua.

Suomessa Mehiläinen aikoo Bergendahlin mukaan vähentää mediakohun takia konserniavustusten määrää, siitä huolimatta, että ne ovat hänen mukaansa olleet täysin laillisia.

- Julkisesta kohusta johtuen joudumme selvittämään asiaa. Rahoitusrakennetta pitää muuttaa, hän sanoo.

Bergendahl kiistää edelleen, että konserniavustuksia olisi siirretty veroparatiiseihin. Hänen mukaansa niillä on maksettu muiden konserniyhtiöiden lainojen korkoja.