Aikajana tulee, oletko valmis?

Yhteisöpalvelu Facebook uudistuu jälleen rytäkällä, kun palvelu lanseeraa paljon puhutun aikajanansa kaikille käyttäjille. Aikajana eli timeline kertoo käyttäjän Facebook-elämän kohokohdat aina siitä lähtien, kun tämä naamakirjan on ottanut käyttöön.

Kotimaa
Kuvakaappaus timelinestä.
Tältä näyttää timeline.Facebook.com / YLE Uutisgrafiikka

Aikajanan avulla sekä käyttäjä itse että Facebook-kaverit pääsevät tutkailemaan helposti, mitä on tullut tehtyä vuosia sitten. Myös Facebookiin julkaistut kuvat pullahtavat näyttävästi esiin aikajanalla.

Aikajanaan pääsee tutustumaan osoitteessa https://www.facebook.com/about/timeline. (siirryt toiseen palveluun) Käyttöönoton jälkeen aikajana näkyy seitsemän päivän ajan vain käyttäjälle itselleen; Facebook antaa siis viikon armonaikaa siivota aikajana sellaisesta materiaalista, jonka ei halua näkyvän julkisesti.

Mitä on siis hyvä muistaa, ennen kuin ottaa aikajanan käyttöön? Ylen strategiapäällikkö Tuija Aalto, sosiaalisen median ja koulutusteknologian asiantuntija Harto Pönkä ja Pauliina Mäkelä Otavan Opistosta kokosivat huomionarvoiset seikat yhteen.

  1. Saat aikajanan täältä: http://www.facebook.com/about/timeline. (siirryt toiseen palveluun) Klikkaa "Get Timeline" saadaksesi aikajanan itsellesi, ja klikkaa "Publish now", kun olet muokannut tietosi ja olet valmis. Sinulla on seitsemän päivää aikaa ennen julkistamista muokata tietojasi, jotka näkyvät muille.
  2. Voit itse muokata aikajanaa ja valita, mitä näkyy muille ja mitä ei. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että aikajanalta poistamasi julkaisut poistuisivat koko Facebookista. Poistamasi julkaisut eivät vain enää näy muille.
  3. Pääset lisäämään elämäntarinasi varrelta asioita aikajanalle ja kiinnittämään tärkeimmät vanhat Facebook-julkaisusi siihen. Voit myös merkitä julkaisujesi paikat Facebook Places -toiminnolla.
  4. Lisää itsestäsi profiilikuvaa isompi kuva sille varattuun tilaan. Isompi kuva näkyy vanhan profiilikuvan "alla".
  5. Aikajanalla näkyy vain se, minkä olet julkaissut - Facebook ei kavenna yksityisyyttäsi enempää kuin itse haluat.

Aikajana jakaa mielipiteitä

Aikajanaan jo tutustuneet facebookkaajat antavat uudistukselle sekä kiitosta että moitteita. Etenkin vanhojen julkaisujen nouseminen uudestaan esille tuntuu arveluttavan monia Facebookin käyttäjiä.

Moni käyttäjä muistuttaa, että muutos ei loppujen lopuksi ole järin suuri. Kavereiden vanhat kuvat ja päivitykset ovat löytyneet Facebookista aiemminkin, jos vain on niitä sieltä jaksanut kaivella. Aikajanan myötä historian katselu on helpompaa, mikä monen mielestä on pelkästään positiivista: saa hyvän kuvan omasta some-historiastaan, eräskin aikajanan käyttäjä toteaa.

Esimerkiksi Mervi Kauppi huomauttaa YLE Uutisten Facebook-sivuilla, että vanhoja turhia tietoja on helpompi poistaa aikajanan kautta. Moni aikajanan jo käyttöön ottanut facebookkaaja, kuten Sami Kalenius ja Jani Valverinne kehottavatkin poistamaan janalta asiat, joita ei muille halua näyttää.

- Kandee poistella, mitä ei halua nähtäväksi, mutta aikaa se ottaa, Valverinne toteaa YLE Uutisten Facebook-sivuilla.

Nimimerkki höh ei aikajanaa kuitenkaan YLE Uutisten Puheenaiheet-sivuilla kiittele. Syykin on selvä: hän ei haluaisi nostaa vuosia vanhoja sisältöjä uudestaan esille.

- Vuosien varrella on kerääntynyt kaverilistoille paljon uusia ihmisiä, jotka eivät olleet facebookissa ensimmäisten vuosien aikana, joten monet päivitykset on kirjoitettu sen aikaisen tilanteen puitteissa enkä todellakaan jaksa niitä kaikkia ruveta käymään läpi, höh kritisoi uudistusta.

Myös aikajanan ulkoasu herättää ristiriitaisia tunteita.

- Aikajanan toteutus on todella raskas, kun samaa lakanaa vaan avataan lisää ja lisää ja lisää. Lisäksi siellä on edelleen läjäpäin bugeja, moittii nimimerkki tom Puheenaiheet-sivuilla.

Toisaalta nimimerkki Mikko suorastaan hehkuttaa aikajanaa:

- Ulkoasunhan saa paremmin omanlaiseksi kuin aiemmin. Olen itse käyttänyt aikajanaa siitä asti kun se ensimmäistä kertaa mahdollistettiin ja olen enemmän kuin tyytyväinen, ehkä paras uudistus mitä FB on koskaan tehnyt, Mikko kehaisee Puheenaiheet-sivuilla.

Aikajanan on määrä tulla osaksi kaikkien Facebookin-käyttäjien profiilia 23.12.

Lähteet: YLE Uutiset / Mia Gertsch