Hyvä lipeäkala keitetään hiljaa hymyillen

Keskiajalta periytyvä ruokalaji, lipeäkala, kuuluu edelleen monen ruokapöytään jouluna. Porilaisen kalauppiaan Eija Mäkisen mukaan lipeäkalaa ostavat nykyään myös nuoremmat asiakkaat. Suurin osa ostaa valmista lipeäkalaa, mutta vielä on niitäkin asiakkaita, jotka haluavat valmistaa lipeäkalansa itse kuivatusta kalasta.

Lipeäkala
Lipeäkala on joulun herkku.
Lipeäkala on joulun herkkuYLE / Henri Kirkanen

- Kyllä lipeäkala on pitänyt pintansa yhtenä joulun herkkuna. Nuoremmatkin ovat alkaneet pitää siitä. Osa valmistaa vielä lipeäkalansa itse kuivatusta kalasta, mutta suurin osa asiakkaista ostaa valmista lipeäkalaa, kertoo kalakauppias Eija Mäkinen Porin kauppahallista

Mäkisen mukaan lipeäkala jakaa mielipiteitä.

- Joko siitä pidetään tai sitten ei. Välimuotoa ei juuri ole.

Suomessa myydään nykyisin lähinnä kuivatusta molvasta tehtyä lipeäkalaa.

- Turskaa Suomeen ei ole tuotu moneen vuoteen, koska turskakannat ovat Norjassa nykyään niin pienet.

Mäkisen mukaan hyvä lipeäkala syntyy hiljaa keittämällä.

- Paras lipeäkala syntyy mielestäni keittämällä sitä 10-15 minuuttia suolavedessä, rakkaudella hiljaa hymyillen. Sen kanssa tietenkin valkokastiketta ja pippuria.

Kalakauppiaan perheessä lipeäkalaa syödään useamman kerran joulun aikaan.

- Yleensä syömme lipeäkalaa kerran ennen joulua, joulupyhinä ja mahdollisesti vielä tapaninpäivänä. Perheen nuorisokin on oppinut pitämään lipeäkalasta, kunhan heidät ensin saatiin maaniteltua maistamaan sitä.

Lähteet: YLE Satakunta