Oulun lentoasemalla jaetaan nyt sakkolappuja

Autojen villin pysäköimisen ajat ovat Oulun lentoasemalla historiaa. Parin viikon huomautusharjoittelun jälkeen väärin pysäköiville jaetaan nyt sakkoja. Pikaparkkien lisäksi ilmaiseksi auton saa jättää seisomaan 20 minuutin ajaksi.

pysäköinti
Oulun lentoaseman pysäköintialue
Oulun lentoasemalle matkusti tammikuussa Helsingistä 850 000 matkustajaa, joka on enemmän kuin Tuhkolmaan.Yle

Sisätilojen remonttien kanssa samaan aikaan uudistuksia on tehty myös lentoaseman pysäköintialueilla. Parkkipaikkojen määrästä kertovat näyttötaulut hankittiin kentälle syksyllä.

- Kaikki pysäköinnin laitteistot sisä- ja ulkotiloissa on uusittu. Erityisesti parkkipaikkojen puomit olivat niin vanhoja, että niissä oli paljon vikoja, kertoo asemapalvelupäällikkö Eija Honkonen.

Sisätilojen parkkimaksuautomaatit on myös uusittu. Uusiin laitteisiin tottuminen vie aluksi aikaa, sillä maksuautomaattien äärellä on ruuhka-aikoina ollut pitkiä jonoja.

Keväällä alueelle on määrä saada auki myös kokonaan uusi parkkialue. Uudelle alueelle rakennetaan kokonaan uudet sisään- ja ulosajoväylät, koska nykyinen kentänedusta on pahimmillaan hyvin ruuhkainen.

Sakkoja väärin pysäköiville

Pahimmillaan Oulun lentoaseman ruuhkat ovat haitanneet reittiliikenteen bussien toimintaa ja kentän työntekijöitäkin on myöhästynyt töistä liikenneruuhkien vuoksi. Myös pelastusajoneuvojen liikennöinti kentälle on turvattava, asemapalvelupäällikkö Eija Honkonen muistuttaa.

- Olemme pitkään miettineet erilaisia vaihtoehtoja siihen, miten saadaan pysäköinti ja liikenne sujuvaksi terminaalin edustalla.

Aluksi väärin pysäköiville on jaettu huomautuksia, mutta nyt väärin pysäköiville kirjoitetaan 40 euron sakko.

- Jo kahden viikon huomautusten jakamiskokemuksella voin sanoa, että tilanne on rauhoittunut aivan selvästi. Kokemukset ja palaute on ollut hyvää, myös matkustajilta, Honkonen toteaa.

Lentokentän pysäköinninvalvonnasta vastaa yksityinen parkkivalvontayritys. Yksityisten valvontafirmojen kirjoittamista sakoista on ollut epäselvyyksiä. Se tiedostettiin myös Oulun lentoasemalla.

- Tämänkin riskin tunnistaen päätimme aloittaa valvonnan. Poliisilla ei ole resursseja valvoa aluetta ja nopein vaihtoehto oli aloittaa yhteistyö Suomen Aluevalvonnan paikallisen Parkkipate -yrittäjän kanssa, Eija Honkonen kertoo valottaa yhteistyön taustoja.

Terminaalin edustalle on myös lisätty kahden ja viiden minuutin pysähdyspaikkoja. Lisäksi vähän kauempana sijaitsevalle P2-alueelle voi jättää autonsa ilmaiseksi 20 minuutin ajaksi.

Lähteet: YLE Oulu