1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Jouluperinteet piristävät myös Lastenklinikan joulua

Satakunta perhettä joutuu viettämään joulunsa vähemmän iloisissa tunnelmissa Lastenklinikalla Helsingin Meilahdessa. Jotta joulu sairaalassa olisi mahdollisimman mukava, on osastot koristeltu kuusin ja kynttilöin. Lastenklinikan Kummit keräävät pikkupotilaille myös lahjoja lauantaista alkaen.

joulu
YLE / Toni Pitkänen

Jokainen tietää, että joulu sairaalassa ei ole ihan se kaikkein mukavin tapa viettää juhlaa. Valoa klinikalla jouluaan viettävien lasten iloksi tuodaan tänäkin vuonna lahjakeräyksen muodossa. Lastenklinikan Kummit ja kauppakeskus Jumbo käynnistävät lauantaina lahjakeräyksen pienten potilaiden jouluilon turvaamiseksi. Osastonhoitaja Kirsti Lindqvist kertoo, että lahjoilla on suuri merkitys.

- Kaikille lapsille riittää lahjoja ja se on potilaille erittäin tärkeää. Sen ikäiset, jotka vielä odottavat joulupukkia ovat huolissaan siitä, että löytääkö joulupukki heidät, kun he eivät ole kotona. Ilo on suuri, kun pukki löytää oikeaan osoitteeseen.

Lahjakeräys helpottaa myös vanhempia vaikeassa tilanteessa.

- Silloin kun lapsi on todella sairas, vanhempien henkiset voimavarat menevät pitkälti siihen huolehtimiseen ja myös taloudellisesti ollaan usein tiukoilla, kun täällä on oltu pitkään. Silloin ulkopuolelta tuleva tuki tuntuu todella hyvältä.

Joulun odotetuin vieras on tuttu ukki

Ne lapset, jotka tilanteensa puolesta pystyvät viettävät joulun juhlapyhät kotona ja palaavat sairaalaan sitten juhlan jälkeen. Heille, jotka sairaalaan jäävät, yritetään tehdä mahdollisimman kotoinen ja lämpöinen tunnelma.

Viimeisiä joulusilauksia osastoilla tehdään vielä jouluviikolla. Kuuset ja kynttilät kuuluvat myös sairaalan jouluun siinä missä koteihinkin.

- Kaikki osastot, jotka toivovat omaa kuusta saavat sen ja kyllä yleensä kaikki sitä toivoo. Joillakin osastoilla on vielä aito kuusi ihanine tuoksuineen, mutta ihan hygieniasyistä monet ovat myös vaihtaneet muovikuuseen, Lindqvist kertoo.

Kun osastoilla on potilaita normaalia vähemmän, hoitajillakin riittää aikaa seurustella enemmän perheiden kanssa. Yksi vieras on kuitenkin ylitse muiden.

- Joulupukki kiertää eri osastoilla ja käy jokaisen lapsen luona henkilökohtaisesti. Se on se aaton kohokohta.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi