Tänään on arabikevään vuosipäivä

Tänään on tullut kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun tapahtumat Pohjois-Afrikan arabimaissa aloittivat vyöryn. Työtön tunisialainen vihanneskauppias Mohamed Bouazizi teki polttoitsemurhan ja sytytti arabimaailman liekkeihin.

Ulkomaat
Mielenosoittaja huutaa iskulauseita mellakkapoliiseille.
Mielenosoittaja huusi iskulauseita mellakkapoliiseille Reguebin kaupungissa Tunisiassa tammikuussa 2010.EPA

Tunisia oli vallankumouksen etuvartio ja vuoden aikana maassa on tapahtunut paljon. Presidentti Zine el-Abidine Ben Ali lähti, vaalit on pidetty ja perustuslakia säätävä kokous pohtii maan tulevaa valtiollista olemusta.

Vallankumouksen airuena toimivat internetin bloggaajat ja muu nuori aktivistiväki. Yksi kirkkaimmista tähdistä on ollut "A Tunisian girl" -nimimerkin takana bloggaileva Lina Ben Mhenni.

Hänen mielestään muutos on ollut hidasta.

- Vuosi sitten kaduille lähtenyt nuoriso on pettynyt. Heidän mielestään mikään ei ole muuttunut.

Samat sosiaaliset ongelmat ovat läsnä – korruptio, köyhyys ja työttömyys ovat enenevässä määrin riesana. "A Tunisian girl" arvioi lisäksi, että mediaa manipuloidaan siinä missä ennenkin.

Nuorison raivo on edelleen kyltymätön. Uuteen valtaan on lisämausteen antanut vaalit syksyllä voittanut islamistinen Ennahda-puolue. Ennahdan puhe nähdään kahtalaisena: medialle puhutaan maltillisia ja muutoin ollaan sisäänpäin kääntyneitä ja vanhoillisia.

Lina Ben Mhennin mielestä perustuslakia säätävän kokouksen edustajat tuovat keskusteluun puolestaan väen vängällä kansaa jakavia sävyjä. Puhutaan siitä, kuinka maallistuneet olisivat uhka islamille.

Perustuslakia säätävän kokouksen edustalla on osoitettu mieltä usean viikon ajan.

Lähteet: YLE Uutiset