Levottomuudet jatkuvat Kazakstanissa

Väkivaltaisuudet Mangistaun alueella Kazakstanissa jatkuvat jo kolmatta päivää. Öljykaupunki Zhanaozenista alkaneet levottomuudet levisivät tänään alueen pääkaupunkiin Aktauhin. Väkivaltaisuuksissa kuolleiden määrä on noussut kahteentoista. Loukkaantuneita on noin sata.

Ulkomaat

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev julisti eilen lauantaina 20 päivää kestävän poikkeustilan öljykaupunki Zhanaozeniin. Poikkeustila kieltää lakot ja mielenosoitukset sekä rajoittaa liikkumista kaupungin rajojen yli. Alueella vallitsee myös ulkonaliikkumiskielto.

Zhanaozinin kaupunki on käytännössä eristetty ulkomaailmasta. Puhelinlinjat on katkaistu, radiolaitteiden käyttö kielletty ja viranomaiset ovat pystyttäneet esteitä pääteille.

Poikkeustilan julistaminen ei ole kuitenkaan hillinnyt levottomuuksien leviämistä. Kazakstanin yleisen syyttäjän toimiston julkaiseman tiedotteen mukaan yksi ihminen kuoli ja 11 loukkaantui poliisin ja mielenosoittajien yhteenotossa Shetpen kylässä eilen. Tiedotteessa todettiin, että mielenosoittajat pysäyttivät matkustajajunan Shetpen asemalle. Myöhemmin juna sytytettiin tuleen ja mielenosoittajat siirtyivät kylään vandalisoimaan.

Tänään sunnuntaina noin 500 mielenosoittajaa kerääntyi lähelle Aktaun keskusaukiota.

Levottomuuksien taustalla on öljytyöläisten tyytymättömyys työoloihin. Öljytyöläiset ovat jo puoli vuotta lakkoilleet vaatien parempaa palkkaa. Mielenosoittajien joukossa on myös työnsä menettäneitä öljytyöläisiä.

Lähteet: Reuters, AFP