RFID-tekniikka auttaisi vaikka tunnistamaan Linnan juhlavieraat

Suomi on lyhyessä ajassa kohonnut EU-maiden kärkeen radiotaajuisten etätunnistusmenetelmien kehittäjänä. RFID-tunnistusta käytetään teollisuudessa tuotteiden tunnistamiseen tuotantolinjoilla sekä muun muassa kulunvalvonnassa ja maksujärjestelmissä, joissa asiakas voi maksaa ilman käteistä. Etätunnistuksesta voisi olla apua jopa Linnan juhlavieraiden tunnistamiseen suorassa tv-lähetyksessä.

tiede
Tarja Halonen ja Pertti Arajärvi kättelemässä Linnan juhlien vieraita.
Derrick Frilund / YLE

Menetelmä toimii niin, että kohteen tunnistava numerosarja on tallennettu mikrosirulle. Siru lähettää tunnistetiedot lukulaitteelle, joka kääntää vastaanottamansa radioaallot tietokoneella luettavaan ja käytettävään muotoon.

Viivakoodia laajempi menetelmä

- Viivakooditekniikasta RFID-menetelmä eroaa siinä, että tunnistettavaa tietoa voi välittää huomattavasti enemmän. Lisäksi kun viivakooditekniikassa lukulaitteen on suoraan nähtävä viivakoodit, RFID-tunnisteet voi lukea kauempaakin, selvittää teknologiapäällikkö Sami Isomäki RFID Lab Finland ry:stä.

Yhdistys on perustettu edistämään suomalaisen tunnistusteknologia-alan toimintaedellytyksiä.

Arkeen mukaan vähitellen

Päivittäistavarakaupassa tunnistus perustuu yhä enemmän RFID-menetelmään, sillä siinä tuotteiden seuranta ja tulo varastoon helpottuu. Tavaran kirjaaminen tapahtuu ilman virheitä. Tulevaisuudessa myös tavarat voi myymälässä pakata suoraan ostoskasseihin. Kassalla hoidetaan vain maksu. Myymälävarkauksien toivotaan samalla vähentyvän.

Teollisuudessa taas tavaran seuranta helpottuu ja hävikki pienenee. Tavaran ja konttien seuranta myös käy helpommaksi, ja antureilla varustetut tunnisteet voivat jopa pitää kirjaa niin tavaran lämpötilasta, kosteudesta kuin tärinästäkin.

Lääketeollisuus hyödyntää jo RFID-tekniikkaa muun muassa lääkkeiden aitouden varmistamiseen.

Linnan vieraiden nimet suoraan tietokoneelta?

Koska etätunnistustekniikkaa käytetään myös kulunvalvontaan, voisiko siitä olla apua vaikkapa Linnan juhlien vieraiden tunnistamiseen? Kysymys saa hersyvät naurut teknologiapäälliikkö Isomäeltä.

- Olisihan se mahdollista. Kutsukorttiin voisi esimerkiksi painaa tai liittää tunnisteen, jossa olisi jokin numerosarja. Kun vieras ohittaa korttinsa kanssa lukijalaitteen, siirtyy numerosarja tietokoneelle, joka taas kertoo suoraan selostajalle kuka henkilö on kyseessä, ideoi Isomäki.

"Vahingonilo osa showta"

Linnan juhlia jo vuosia selostanut toimittaja Marjukka Havumäki toivottaisi omasta puolestaan kaikki työtä helpottavat apukeinot tervetulleiksi.

- Pitäisi kuitenkin varoa, ettei pelkkä nimien mekaaninen luetteleminen veisi katsojilta tunnistamisen iloa. Eikä ehkä sitä pientä vahingoniloakaan, kun selostaja ei aina pysy nopeasti soljuvan vierasvirran mukana, hymyilee Havumäki.

Lähteet: YLE Uutiset / Arto Nurmi