Hyppää sisältöön

HS:n Pentikäinen jatkaa Yle-veron moittimista

Helsingin Sanomien kustantaja ja päätoimittaja Mikael Pentikäinen jatkaa eduskuntaryhmien hyväksymän ns. Yle-veron moittimista. Hän arvostelee kolumnissaan muun muassa YLE Uutisten tapaa verrata lehtien tilaushintoja ja Yle-veroa toisiinsa.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

- Minusta on väärin ja harhaanjohtavaa verrata lakisääteistä, pakollista ja henkilökohtaista Yle-veroa lehtitilauksiin, jotka ovat täysin vapaaehtoisia, Mikael Pentikäinen totesi YLE Uutisille.

Lehtien tilaushinnat ovat lähiviikkoina muuttumassa arvonlisäveron korotuksen myötä. Ylen vertailussa mukana olevista lehdistä vain Helsingin Sanomat on nettisivuillaan nostanut hinnat tulevan arvonlisäveron korotuksen mukaisiksi.

Kun arvonlisävero otetaan käyttöön, on Helsingin Sanomien 7-päiväisen tilauksen printtiversion hinta 304 euroa. Jos haluaa myös digi-lehden käyttöoikeuden, on tilaushinta 340 euroa, kerrotaan lehden nettisivuilla.

Aamulehti ilmoittaa hinnat ennen arvonlisäveron korotusta. Kysyttäessä he kertoivat uudet arvonlisäverolliset luvut. Ne ovat 311 ja 347 euroa.

Myöskään Turun Sanomien sivuilla olevissa tilaushinnoissa korotusta ei ole mukana. Printtiversion hinta on 249 euroa ja digi-oikeuksilla lisätyn tilauksen hinta 285 euroa. TS-yhtymän toimitusjohtaja Mikko Ketonen arvioi, että arvonlisäveron korotus lisättäneen sellaisenaan tilaushintoihin.

Kaikki lehdet voi vielä saada ilman arvonlisäveron korotusta, jos ne ehtii tilata ja maksaa ennen vuodenvaihdetta.

Yle-vero on vuoden 2013 alusta alkaen tulotasosta riippuen 50-140 euroa vuodessa. Vähiten tienaavat aikuiset eivät maksa veroa lainkaan ja eniten tienaavat 140 euroa vuodessa. Kahden aikuisen taloudessa maksu on enimmillään 280 euroa vuodessa.

YLE Uutiset kertoi perjantaina tv-uutisissa kolmen sanomalehden vuositilaushinnat. Kaikilta valittiin lehden verkkosivuilla ensi sijassa tarjottu kestotilausvaihtoehto. Laskutusväliksi poimittiin kaikilta pisin eli 12 kuukautta. Näin myös Helsingin Sanomien laskutusväli oli 12 kuukautta, eli toisin kuin Pentikäinen kirjoittaa.

.
.