1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Kumpi on parempi kaikkivaltias: Soini vai Väyrynen?

Neljäs Adventti, Helsingissä sataa vettä. Eilen vaihtoi lennosta rännälle iltapäivällä, mutta iltaan mennessä suli taas vedeksi. Muutama vuosi sitten ilmastonmuutoksesta venytettiin isoja uutisia, silloinkin Suomessa odotettiin mustaa Joulua. Nyt tulevaisuus ei enää sytytä.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Keskustelu ilmaston lämpenemisestä on jo käyty. Olemmeko jo hyväksyneet ilmastonmuutoksen: aavikoitumisen, merenpinnan nousun, tulvat - sään ääri-ilmiöt? Filippiinien vesisateita tulee enemmän, uhreja ja autettavia tulee enemmän. Olemmeko jo hyväksyneet muutoksen? Se tulee joka tapauksessa.

Nyt on löydettävä suunnitelma luovia vaarallisemmassa ilmastossa tulevat vuosikymmenet ja vuosisadat. Tulevaisuuden matkapuhelimissa on ilmastoa kollaava tutka, joka hälyttää, kun ääri-ilmiö uhkaa. Että kännykällä tästäkin selvitään!

Kansainvälisen energiajärjestön ekonomisti ennusti Durbanin ilmastokokouksen alla, että meillä on pari vuotta aikaa ottaa niskalenkki ilmastonmuutoksesta. Kahden kesken, off the record, ilmastotutkija myöntää, että peli on menetetty. Poliittisesti sitä ei voi myöntää, koska politiikassa on oltava toivoa, politiikassa pitää yrittää niskalenkkejä.

Suomen seuraavan presidentin valtakausi yltää vuoteen 2018. Silloin ollaan jo hajulla, onnistuvatko Suomi ja EU päästöjen vähentämistavoitteissaan? Silloin tiedetään, miten maailman valtiot sitoutuvat ilmaston lämpenemisen hillintään. Siihen mennessä on varmasti koettu monta tulvaa ja kuivuuden kärventämää nälänhätää. Lipaskerääjät kiertävät ovelta ovelle.

Kuka ehdokkaista on paras kaikkivaltias: Soini vai Väyrynen? Niinistö vai Haavisto? Lipponen vai Biaudet? Arhinmäki vai Essayah? Kuka heistä pystyy pitämään ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa? Myönnetään: ei kuulu presidentin valtaoikeuksiin. Mutta ei kuulu Eurooppa-politiikkakaan, joten aina voi kysyä.