Joulupuuro syntyy hiljaa ja hymyssä suin

Perinteinen joulupuuro valmistetaan punaisesta maidosta, jonka joukkoon riisisuurimot kaadetaan. Nykyisin punainen maito ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, vaan puuro valmistetaan syöjien toiveiden mukaan.

Kotimaa
Joulupuuro muuttaa luonnettaan yllättävästi, kun suola korvaakin sokerin. Kuvan puuro ei liity tapaukseen.YLE Etelä-Karjala

Erikoisneuvoja Tuija Kokkonen Etelä-Karjalan Marttayhdistyksestä kertoo, että joulupuuron voi tehdä esimerkiksi rasvattomaan tai laktoosittomaan maitoon.

- Nykyään laktoosi-intoleranssia on niin paljon, joten puuron voi valmistaa laktoosittomasta maidosta, Kokkonen neuvoo.

Mikäli riisipuuro rasvattomalla maidolla tuntuu kaipaavan vähän rasvaa, voi puuroon lisätä ruokalusikallisen rypsiöljyä. Toinen vaihtoehto on laittaa puuron joukkoon nokare voita.

Kokkosen mielestä perinteisellä puuroriisillä syntyy pikariisiä parempi lopputulos.

Perinteinen Marttojen joulupuuro-ohje sisältää vettä, riisiä, maitoa ja suolaa. Kokkonen on itse keittänyt puuroa, jossa on riisiä, vettä ja laktoositonta kermaa.

- Keitettävän riisin määrä kannattaa aina tarkastaa paketista, sillä se vaihtelee. Pakkauksesta voi katsoa, minkä verran riisiä laitetaan litraan nestettä. Riisin määrän voi sitten suhteuttaa erilaisiin nestemääriin.

Malttia kanelin kanssa

Puuro syödään joko rusina- tai sekahedelmäsopan kanssa tai sitten kanelin ja sokerin kera.

- Muistakaa nostaa myös manteli pöytään, sanoo Kokkonen.

Kokkonen huomauttaa, että pienille lapsille kanelia ei kannata antaa paljon. Hän viittaa Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ohjeistukseen, jonka mukaan kaneli sisältää maksalle myrkyllistä kumariinia.

Eviran mukaan erityisesti pienten lasten ei kannata syödä kanelipitoisia ruokia päivittäin. 15 kiloa painavalla eli noin 4-vuotiaalla lapsella hyväksyttävä saantiraja on 1,5 mg päivässä. Se voi ylittyä kanelin kumariinipitoisuudesta riippuen joko 0,5-2 korvapuustilla tai 2-10 joulupiparilla tai 0,5-1 lautasellisella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia.

Keitetään hiljaa ja huolella

Riisipuuro kannattaa Kokkosen mukaan keittää paksupohjaisessa ja mielellään teflonpinnotteisessa kattilassa. Tällä vältetään se, ettei puuro palaa pohjaan. 4-5 ihmiselle tulevaa riisipuuroa keitellään hiljaa ja haudutetaan noin 45 minuuttia.

Lempeään keittämiseen kannustaa myös suurtalousesimies Kirsi Riikonen Lappeenrannan Armilan koulusta.

- Keitetään lempeästi hymyssä suin, Riikonen sanoo.

Joulupuuro maistuu koululaisille

Armilan koulussa syötiin joulupuuroa lounaaksi torstaina. Keittiössä valmistettiin torstaiaamuna puuroa 720 ihmiselle.

8.-luokkalaiset Kia ja Tea kertovat syöneensä joulupuuroa jo aiemmin tämän joulun alla. Koulussa tarjottu puuro maistui tytöille.

- Joulupuuroon ei ole vielä kyllästynyt, Teea sanoo.

Molemmat tytöt syövät joulupuuron kanelin ja sokerin kanssa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala