1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen lähettiläs: Pohjois-Korea keskittynee nyt vallanvaihtoon

Suomen Etelä-Korean suurlähettiläs Pekka Wuoristo uskoo, että ainakin lähipäivät ovat Pohjois-Koreassa rauhalliset ja maa keskittyy ennen kaikkea omiin asioihinsa, kuten edesmenneen johtajansa Kim Jong-ilin hautajaisiin.

Ulkomaat

Wuoristo toteaa, että rajaselkkauksen mahdollisuus on toki normaalimmassakin tilanteessa. Nyt kuitenkin tietyt asiat puoltavat pikemminkin sitä, ettei välittömästi tapahtuisi välttämättä yhtään mitään.

Pohjois-Korean järjestelmän ensisijainen intressi on tällä hetkellä vakiinnuttaa oma tilanteensa, saada tehtyä ilmeisesti sisäpoliittiseksi spektaakkeliksi muodostuvat hautajaiset, joiden päiväksi on ennakoitu 28. joulukuuta, Wuorinen toteaa Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Wuoristo ei tässä vaiheessa ryhdy arvioimaan, miten tieto Kimin kuolemasta ja vallanvaihdosta otetaan Etelä-Koreassa vastaan. Hän kuitenkin arvioi, että mielenkiinto liittyy nyt siihen, miten Pohjois-Korean vallanvaihto tässä yhteydessä lopullisesti realisoituu.

Wuoriston mukaan vielä on erittäin vaikea sanoa, miten Pohjois-Korean vallanvaihto vaikuttaa Etelä-Korean ensi vuoden parlamentti- ja presidentinvaaleihin.

Hänen mukaansa sitä ei kuitenkaan saisi yliarvioida, koska varsinkin huhtikuun parlamenttivaalien tulos muotoutuu ennemminkin sen perusteella, mikä on Etelä-Korean taloudellinen tilanne ja sisäinen yhteiskuntapoliittinen keskustelu. Ensi joulukuun presidentinvaaleihin mennessä keskustelu ehtii muuttua ja tämä voi vaikuttaa enemmän, hän toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi