1. yle.fi
  2. Uutiset

Kim Jong-ilin kuolema yllätti suomalaisen avustustyöntekijän

Pohjois-Koreassa tiuhaan vieraileva suomalainen avustustyöntekijä sanoo, että maan johtajan Kim Jong-ilin kuolemasta herää outoja kysymyksiä. Hän uskoo, että tavallisille korealaisille johtajan kuolema tarkoittaa voimakasta tunnekuohua ja surujuhlaa.

Ylen aamu
Markku Toimela
Kuusitoista kertaa Pohjois-Koreassa käynyt Fida International -järjestön avustustyöntekijä Markku Toimela kertoi, millaista on työskennellä eristäytyneessä maassa.

Suomalaisen FIDA International -avustusjärjestön työntekijä Markku Toimela on käynyt runsaan kolmen vuoden aikana Pohjois-Koreassa 16 kertaa. Hän on viettänyt maailman eristyneimmäksi sanotussa maassa toistasataa päivää.

- Se on avannut omia silmiä huomattavasti. Tämä aamun uutinen yllätti siinä mielessä, että olen nähnyt menneen johtajan liikkuvaa kuvaa tv:ssä hyvin paljon. Kyllä jäi outoja kysymyksiä mieleen, Toimela sanoi Ylen Aamu-tv:n keskustelussa.

- Hän oli uutisissa hyvävoimaisen näköinen, hän jatkoi.

Hän uskoo, että tavalliset korealaiset viettävät johtajan kuoleman takia voimakasta surujuhlaa.

- Tunne-elämä varmaan kuohuu tosi paljon, Toimela arvelee.

Siemenperunat nälkäisten suuhun

Toimela matkustaa Pohjois-Koreaan seuraavan kerran ensi kuussa. Hän on huolestunut talven ja pakkasten tulosta maahan.

Avustusjärjestö toimii Pohjois-Koreassa muun muassa viidellä maatilalla, jotka on valittu siemenperunatiloiksi. Ongelmana on, että siemenperunat tahtovat mennä ennen aikojaan nälkäisten suuhun.

- Siinä se on, kun se alkaa tulla pienen kananmunan kokoiseksi, se kelpaa ruuaksi, Toimela sanoo.

Eristyneessä maassa keskustelu ja kulkeminen ei ole aivan vapaata, vaan mukana on yleensä valtion valitsema tulkki. Pohjois-Koreassa ei käy paljoa ulkomaalaisia, mutta kaupungilla ei silti tuijoteta.

- He eivät näe minua kadulla, vaan kävelevät yleensä suoraan vierestä ohi eivätkä ole kiinnostuneita, vaikka todellisuudessa ovat, Toimela sanoo.

Rakennekynnet vähissä

- Esimerkiksi koululuokissa on valtavan mukavaa, kun he haluavat keskustella tunnilla englanniksi, ja joku valkonaama ymmärtää heitä. Aika mielenkiintoinen tilanne.

Toimela sanoo tekevänsä havaintoja pohjois-korelaisten oloista katselemalla muun muassa heidän käsiään. Hän kertoo kättelevänsä aina tapaamiaan ihmisiä.

- Jos joutuu tekemään raskasta työtä, käsi ei ole enää pehmeänahkainen. Siitä saa selville, onko elämä vaikeaa. Olen tullut siihen tulokseen, että se on raskasta. Rakennekynsiä ei näy.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi