1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntija: Pohjois-Korealla ei vielä käyttökelpoista ydinasetta

Kim Jong-ilin kuolema aiheuttanee katkon neuvotteluihin maan ydinohjelmasta luopumiseksi, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen pääopettaja Juha-Antero Puistola. Pohjois-Korealla ei toistaiseksi uskota olevan käyttövalmista ydinasetta.

Ulkomaat

Vallansiirto pitää tapahtua, ennen kuin Pohjois-Korea pystyy palaamaan takaisin neuvotteluihin, joiden tarkoituksena on maan ydinohjelmasta luopuminen, Puistola sanoo.

Pohjois-Korealla ei uskota olevan valmiutta käyttää ydinasetta.

- Pohjois-Korea on testannut ydinasetta, ja ainakin jälkimmäinen testi ilmeisesti oli jo onnistunut. Arviot siitä, onko pommeja valmiina, vaihtelevat. Maksimissaan ehkä kuusi olisi käytettävissä, Puistola kertoo.

Ydinaseiden saaminen käyttökuntoon vaatii Puistolan mukaan lisää testejä. Lisäksi niiden sijoittaminen ohjuksiin vaatii Pohjois-Korealta vielä usean vuoden ajan.

Vähän aikaa sitten tuli tieto siitä, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea olisivat päässeet alustavaan sopuun ruoka-avun toimittamisesta, ja että Pohjois-Korea pidättäytyisi uraanin rikastamisesta.

Puistola arvelee, että Kimin menehtyminen saattaa pysäyttää neuvottelut nyt ainakin joksikin aikaa.

- Tällaisessa henkilökulttiin perustuvassa johtamismallissa vallanvaihto ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, Puistola toteaa.

Vallansiirto maassa on Puistolan mukaan aloitettu jo vuonna 2009, jolloin tulivat ensimmäiset tiedot siitä, että Kim Jong-il on vakavasti sairas. Samalla valtaa alettiin siirtää ilmeisesti Kim Jong-ilin pojalle Kim Jong-unille.

- Vallansiirto on tapahtunut siten, että Kim Jong-unin henkilökulttia on alettu huolellisesti rakentaa ja sen lisäksi hänet on nimitetty useisiin tärkeisiin virkoihin. Tietoja on tullut myös siitä, että maan vanhaa hallintoa on siirretty syrjään ikään kuin uuden johtajan tieltä, Puistola sanoo.

Puistola huomauttaa, että valtaa on jonkin verran myös maan muulla eliitillä.

- Eliitti varmaan haluaa turvata omat etunsa myöskin tulevaisuudessa. Vaikka olisi hieman liberaalimpi poika, ei välttämättä tarkoita sitä, että tulisi liberaalimpaa politiikkaa.

Toisaalta valtaa on pedattu diktaattorin pojalle niin hyvin, ettei Puistola ei usko maan ajautuvan valtataisteluun. Puistola arvioi pieneksi myös sen mahdollisuuden, että tilanne riistäytyy käsistä maan sisällä tai suhteessa ulkovaltoihin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi