1. yle.fi
  2. Uutiset

Joululahjaruokaa

Sasu ja Maria valmistavat kahvi-konjakkisinappia, limoncelloa ja särkeä purkissa.

Voita & Sokeria
Särkeä purkissa, kahvi-konjakkisinappia ja limoncelloa Sasun tapaan.
Sasu ja Maria valmistavat kahvi-konjakkisinappia, limoncelloa ja särkeä purkissa.

Kahvi-konjakki sinappi

0,5dl sinapin siemeniä (mustia tai keltaisia)

1 dl vahvaa kahvia

1 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

1,5 dl sinappijauhetta

1 tl Maizenaa

2 kananmunaa

1 rkl öljyä

1 loraus konjakkia

Liota sinapinsiemeniä kahvissa yön yli. Lisää joukkoon kerma, sokeri, sinappijauhe, maizena, öljy ja kananmunat. Vatkaa tasaiseksi ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen sinappiin loraus konjakkia ja kaada sinappi lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

Limoncello Sasun tapaan

5 dl vodkaa

6 luomusitruunaa

1,5 dl sokeria

Raasta sitruunoiden kuoret ja purista menu. Sekoita sokerin kanssa ja kaada vodka päälle. Sekoittele kunnes sokeri alkaa sulaa ja laita kannelliseen astiaan jääkaappiin. Sekoita kunnolla kerran päivässä ja anna tekeytyä jääkaapissa kaksi viikkoa. Siivilöi ja pullota.

Särkeä purkissa

5-10 kpl nahatonta tai suomustettua särkifilettä

1 rosmariininoksa

1 valkosipulinkynsi

1 dl väkiviinaetikkaa

5 dl vettä

hieman alle 1 rkl suolaa, 1 rkl sokeria

Siisti särkifileet ja laita ne purkkiin. Keitä kattilassa muut aineet ylös ja kaada ne särkifileiden päälle. Sekoita muutaman kerran varovasti ja jäähdytä jääkaapissa. Laita kansi kiinni kun liemi on jäähtynyt.

Marinoi kaksi yötä jääkaapissa ja aseta tarjolle.

Lähteet: Ohje: Maria Jokela ja Sasu Laukkonen

Lue seuraavaksi