1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen kirjeenvaihtaja: Pohjois-Korean sisäistä turvallisuutta kiristetään entisestään

Pohjois-Korean sisäistä turvallisuutta tullaan kiristämään huomattavasti entisestään maan johtajan Kim Jong-ilin kuoleman jälkeen, arvioi YLE Uutisten kirjeenvaihtaja Kari Ahlberg. Hän uskoo, että esimerkiksi Pohjois-Korean rajoilla seurataan entistä tarkemmin kaikkea liikehdintää ja myös ihmisten normaalia elämää tarkkaillaan tiukemmin.

Ulkomaat
Suuri sali täynnä pohjoiskorealaisia upseereita virkapuvuissa.
Pohjois-Korean armeijan upseerit juhlivat maan sotavoimien 78. vuosipäivää Pjongjangissa joulukuussa 2010.KCNA / EPA

Ahlbergin mukaan väistämättä edessä olevan vallansiirron onnistumisesta on erilaisia arvioita.

- Armeijan johdolle ja kommunistiselle puolueelle on tärkein motiivi säilyä vallassa. On hyvin mahdollista, että yhteisen hyvän varjelemiseksi vallanvaihto sujuu ongelmitta.

Ahlberg kuitenkin huomauttaa, että asiasta on myös epäilyjä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Kim Jong-ilin poika Kim Jong-un on yksinkertaisesti aivan liian nuori ja kokematon.

- Hän on vasta reilut kaksikymppinen, kun taas hänen isänsä oli yli viisikymppinen noustessaan valtaan vuonna 1994. Kim Jong-un on lisäksi edelleen hyvin tuntematon omalle kansalleen.

Elinolot vaihtelevat

Kim Jong-ilin kuolinhetkellä ihmiset elävät ja asuvat Pohjois-Koreassa erilaisissa tilanteissa. Ahlbergin mukaan pohjoiskorealaisten elinoloissa on eroja sen mukaan, asuvatko he maaseudulla vai kaupungissa.

- Esimerkiksi pääkaupungissa ihmiset näyttävät asuvan ja pukeutuvan paremmin, mutta viime aikoina on kuulunut tietoja, että elintarvikkeista olisi pulaa. Maaseudulla näyttää elintaso olevan muuten alhaisempi, mutta ihmisillä on omat pienet puutarhansa, jossa he pystyvät viljelemään esimerkiksi vihanneksia.

Tilanne on kuitenkin vaikea asumisen kannalta yleisesti ottaen.

- Monissa paikoissa ei ole juoksevaa vettä, lämmitys ei toimi ja sähköstä on pulaa. Etenkin talvisaikaan tilanne on vaikea.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi