1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il on kuollut

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il on kuollut. Asiasta kertovat Pohjois-Korean valtion tiedotusvälineet. Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n mukaan 69-vuotias Kim Jong-il kuoli sydänkohtaukseen lauantaiaamuna ollessaan junamatkalla.

Ulkomaat
Kim Jong-ilin kuvia tv-ruuduilla kauppakeskuksessa.
Ihmiset katselivat Kim Jong-ilin kuolemasta kertovia uutisia kauppakeskuksen tv-ruuduilta Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa maanantaina.YONHAP / EPA

KCNA:n mukaan sunnuntaina tehty ruumiinavaus vahvisti kuolinsyyksi sydänkohtauksen.

Kim Jong-il sai tiettävästi aivohalvauksen jo 2008. Hän kärsi joidenkin tietojen mukaan myös diabeteksestä ja sydänvaivoista. Valtiontelevision kuuluttajan mukaan kuolinsyynä oli "maansa hyväksi tehty fyysinen ja psyykkinen ylirasitus".

Pohjois-Korean valtion media pyytää kansalaisia pitämään johtajanaan nyt Kim Jong-ilin poikaa Kim Jong-unia. Kim Jong-un on Kim Jong-ilin kolmas ja nuorin poika. Arviolta nyt noin 27 - 28-vuotias Kim Jong-un nimitettiin johtajan seuraajaksi syyskuussa 2010. Tätä ennen hän oli ollut poissa julkisuudesta.

Pohjoiskorealaismedian mukaan Kim Jong-un on nimitetty "Suureksi seuraajaksi", joka johtaa isänsä ja isoisänsä tavoin sekä kansaa, puoluetta että armeijaa.

Arvioiden mukaan uutinen kuolemasta aiheuttaa suuren järkytyksen Pohjois-Koreassa. Mustiin pukeutunut televisiokuuluttaja itki uutista kertoessaan.

Kim Jong-ilin hautajaiset pidetään 28. joulukuuta, kertoo KCNA. Hautajaisjärjestelyjä johtaa Kim Jong-un. KCNA:n mukaan Pjongjangissa pidettäviin hautajaisiin ei päästetä ulkomaisia delegaatioita. Pohjois-Koreaan on julistettu 29. päivään saakka kestävä kansallinen suruaika.

Kim Jong-il peri Pohjois-Korean johtajuuden isältään Kim Il-sungilta 1994. Pohjois-Korean ydinohjelma on ollut pitkään kiistakapulana maailmanpolitiikassa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi