Ahvenistovisio niputtaa kehityssuunnat - liikuntaa, harjuluontoa ja palveluja

Vasta valmistunut Ahveniston alueen kehittämisvisio sovittaa yhteen harjuluonnon erityispiirteet ja olemassa olevat palvelut. Ahveniston alue on yksi Hämeenlinnan suosituimmista virkistys- ja harrastusalueista. Alueella on laskettu jopa yli miljoona käyntikertaa vuodessa.

Ahvenisto, Hämeenlinna
Ahvenistovision kaaviokuva aktiivisista, rauhallisista ja rakentamisen alueista
Ahveniston kehitysvisio erittelee seudun useisiin eri keskuksiin, joilla on eri toimintoja.YLE / Ville Välimäki

Ahveniston alueen visiossa Ahvenisto on varsin laaja käsite, sillä visiotyöryhmä yhdisti suunnitelmassa kuusi erillistä, mutta toisiinsa liittyvää keskusta. 80 hehtaarin alueelta löytyvät Viisarikeskus, Ahvenistokeskus, Pullerikeskus, Olympiakeskus, Rinkelikeskus ja Sairaalanmäki.

Vuoteen 2030 asti ulottuvan vision mukaan Ahveniston alueen vahvuuksia ovat tulevaisuudessakin luonto ja ympäristö, ja tarkoituksena on vahvistaa olemassa olevia palveluita, sanoo työryhmän puheenjohtaja, Kehittämiskeskus Oy Hämeen toimitusjohtaja Heikki Hietanen.

- Meillä on Rinkelin alueella monia halleja, samoin Pullerin alueella. Myös muut alueet pitäisi rakentaa sillä tavalla, että siellä on ympärivuotiseen käyttöön ja toimintaan mahdollisuuksia. Näitä asioita pitäisi ruveta miettimään kokonaisuutena, hän sanoo.

Liikuntapaikkoja kehitetään vision mukaan

Ahveniston alueelle löytyi myös uutta, vaikka siellä on jo nykyisellään paljon toimintoja.

- Ahvenistokeskus kuvaa paljon paremmin toiminnan sisältöä kuin moottorirata. Moottoriurheilu on aika pieni osa sen ympärivuotista toimintaa. Maastohiihto on erittäin vahvasti jopa trendilajina ja meillä on Suomen ihan ensimmäisenä ladut kunnossa ja meillä on hyväkuntoiset paikat, upea alue, ja me haluttaisiin sitä laajentaa ja kehittää ja satsata siihen ylläpitoon ja alueen kehittämiseen maastohiihtoon kuntoilumielessä.

- Kilpailumielessä taas suhteellisen pienellä investoinnilla siitä saataisiin esimerkiksi ampumahiihtoon ihan Euroopan ja maailman tason keskus, jos niin halutaan, arvioi Hietanen.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus saa vasta valmistuneen Ahveniston alueen vision käsittelyynsä ensi maanantain kokouksessa. Tulevaisuuden visio on hyvä suunnitelma alueen kehittämisestä, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka.

- Kyllä se varmaan ohjaa sen alueen jatkokehittelyä ja suunnittelua, että aina kun jollain taholla on idea, niin peilataan sitä tuohon visioon, että sopiiko se siihen vai ei.

Lähteet: YLE Häme