Pelastavista antibiooteista tuli vaarallisen yleisiä

Antibioottien määrä ja kirjo on laajentunut valtavasti sitten penisilliinin keksimisen. Antibiooteilla on voitettu monta kuolemanvaarallista tautia, mutta turhaan niitä ei pidä syödä. Bakteereille vastustustuskykyiset kannat ovat syntyneet antibioottien turhasta käytöstä.

Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Antibiootit pelastavat ihmishenkiä. Haittapuoli on liikakäyttö ja se, että samalla kun antibiootti syö pahoja bakteereja, se saattaa viedä mennessään myös hyviä, elimistön puolustusmekanismille tärkeitä bakteereita.

- On olemassa kapea- ja laajakirjoisia antibiootteja. Olisi ihanteellista, jos taudin aiheuttaja tiedettäisiin mahdollisimman tarkkaan, asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitosta sanoo.

Esimerkkinä täsmälääkkeestä hän mainitsee kapeakirjoisen penisilliinin streptokokkiangiinaan.

- Se on ensisijainen lääke, jos vain henkilö ei ole penisilliinille allerginen.

Antibiootteja tarkalla harkinnalla

Jos ihminen syö monta antibioottikuuria peräkkäin, kannattaa selvittää, voiko kyseessä olla jokin muu tauti tai sairaus kuin bakteeri-infektio. Joskus hengitystieinfektioiden todellinen syy on alkava astma tai tupakoinnin sivuvaikutukset.

- Sitä ennen on saatettu popsia useita antibioottikuureja turhaan.

Suomessa antibioottien käyttö on Salimäen mielestä vielä hallinnassa, mutta monissa maissa lääkettä saa ilman reseptiä ja jopa katukaupasta.

Antibiooteille vastustuskykyistä tuberkuloosia ja malariaa löytyy jo maailmalta.

- Sitäkin sietää pohtia, miten eläinlääkinnässä ja -kasvatuksessa käytetyt antibiootit vaikuttavat. Esimerkiksi karjan kasvatuksessa saatetaan käyttää antibiootteja lisäämään eläimen massaa.