1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tuhkarokon kanssa ei ole leikkimistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija varoittaa tuhkarokkoepidemiariskin kasvamisesta Pietarsaaren seudulla. Epidemian alkamisriskiä kasvattaa lasten vähäinen rokotussuoja.

Kuva: Yle

Tuhkarokko on kova tauti. Virus lisääntyy sisäelimissä ja nostaa korkean kuumeen. Tuhkarokkoon liittyy helposti keuhkokuumetta ja jälkitauteja, esimerkiksi aivokalvontulehdusta.

- Jos tuhkarokkoon kuollaan, kuollaan yleensä keuhkokuumeeseen kertoo tutkija Tuija Leino Terveyhden ja hyvinvoinninlaitokselta.

Tauti tarttuu kymmenen kertaa helpommin kuin influenssa. On laskettu, että tuhkarokkopotilas ehtii tartuttaa sairastaessaan parikymmentä muuta rokottamatonta.

Keski-Euroopassa lukuisia tapauksia

Suomessa tuhkarokkoa on ollut toistaiseksi vähän. Keski-Euroopassa tänä vuonna on kirjattu kymmeniätuhansia tautitapauksia.

Tutkija Tuija Leino on huolestunut rokotuskielteisyyden kasvusta. Rokotusvastaisuus näkyy erityisesti Pietarsaaren seudulla. Koko Suomessa 95 prosenttia lapsista on rokotettu tuhkarokkoa vastaan, Pietarsaaren seudulla vain 85 prosenttia.

- Jos useampana vuonna kymmenen prosenttia lapsista jää rokottamatta, alueelle kertyy lapsia, jotka ovat alttiita tuhkarokolle. Tällöin paikallisten epidemioiden mahdollisuus kasvaa, sanoo Leino.