Pipareissa piilee maksamyrkky

Lapset saavat erityisesti joulun aikana helposti yliannostuksen maksalle vahingollisesta kumariinista, jota on muun muassa kanelissa. Raja-arvot voivat ylittyä jo muutamasta piparista tai yhdestä riisipuurolautasellisesta.

Kotimaa
Design Pics

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa sen sisältämän kumariinin takia. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi syödä kanelipitoisia ruokia päivittäin. Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti jouluna, sillä kanelia käytetään monissa jouluanajan ruoissa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 määrittänyt kumariinin siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi väliaikaisesti, yhden tai kahden viikon ajan, 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.

Eviran ylitarkastaja Ulla Luhtaselan mukaan kanelin ja sen sisältämien kumariinimäärien kanssa ei tarvitse kuitenkaan panikoida.

- Jos lapsi syö esimerkiksi puolitoista korvapuustia päivässä niin ollaan turvallisella tasolla. Jos syödään tätä enemmän, turvallisuutta ei voi enää taata. Määrät eivät ole välttämättä vaarallisia, mutta silloin liikutaan alueella, josta ei enää voida mennä takuuseen.

Lasten raja-arvot ylittyvät vähällä

Pienillä lapsilla siedettävän päiväannoksen rajat ylittyvät kuitenkin erittäin helposti. Riippuen kanelin kumariinipitoisuudesta, esimerkiksi 15 kg painavalla eli noin 4-vuotiaalla lapsella 1,5 milligramman kumariiniraja voi ylittyä 0,5-2 korvapuustilla, 2-10 joulupiparilla tai 0,5-1 annoksella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia.

- Välittömiä seurauksia raja-arvot ylittävällä saannilla ei ole, mutta etenkin pikkulasten kanssa pitäsi huolehtia, ettei kanelia laiteta jatkuvasti joka paikkaan, Luhtasela huomauttaa.

Aikuisten tulisi muistaa, että he voivat saada kumariinia ruoan lisäksi kosmetiikasta. Esimerkiksi 60 kg:n painoinen aikuinen saattaa saada jopa yli 2 mg kumariinia ihon välityksellä. Jotta 6 milligramman siedettävän päiväannoksen raja ei ylittyisi, elintarvikkeista kumariinin saanti ei saisi ylittää 4 mg vuorokaudessa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala