1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sosiaalinen lainaus

Sosiaalinen luotto on harvojen saatavilla

Pohjois-Suomen kuntien käytännöt sosiaalisen luoton myöntämisessä vaihtelevat suuresti. Sosiaalista luottoa lainaa on saatavissa viidestä pohjoisen kunnasta, mutta luoton myöntöperusteissa on isoja eroja. Oulussa pohditaan lainaehtojen höllentämistä samalla kun mukaan tulevat myös liitoskuntien asukkaat.

Kuva: YLE

Joulun aika ostoshoukutuksineen on monessa pienituloisessa perheessä hankalaa aikaa ja vielä tukalammaksi tilanne käy, mikäli eteen tulee yllättävä meno. Osassa kaupungeista pienituloisten turvaksi äkilliseen rahantarpeeseen on otettu käyttöön sosiaalinen luotto, jossa kunnat myöntävät pienikorkoista lainaa tarvitseville.

Kuntien käytäntö on kuitenkin kirjava. Esimerkiksi Kemissä sosiaalista luottoa sai viime vuonna 400 henkilöä, kun taas Oulussa luototuksen kohteena ovat olleet lähinnä opiskelijat.

Tiukkojen kriteerien vuoksi Oulun kaupungille tulleista luottohakemuksista 90 prosenttia on hylätty ja sosiaaliseen luototukseen tarkoitettua rahaa jää käyttämättä

- Meillä vaaditaan 20 - 150 euron maksuvara, että pystyy kuukausittain lyhentämään lainaa ja tämä vaatii tarkastelua, palvelupäällikkö Raimo Ojanlatva Oulun kaupungilta kertoo.

Oulussa velkojen määrä voi olla enimmillään 10 000 euroa ja opiskelijoilla 20 000 euroa, jotta sosiaalista luottoa voisi saada.

- Nämä monesti muodostuu esteeksi luoton saamiselle, Ojalatva harmittelee.

Sosiaalisen luoton laajentaminen on pohdinnassa

Oikeusministeriössä pohditaan sosiaalisen luoton laajentamista koko maan kattavaksi järjestelmäksi. Nyt sosiaalista luottoa myöntävät Pohjoisessa Oulun ja Kemin ohella Kemijärvi, Rovaniemi ja Pudasjärvi. Pudasjärvellä tosin lainaa ei juuri enää myönnetä, sillä sen ei katsota parantaneen pienituloisten tilannetta.

Oulussa kokemukset ovat sen sijaan olleet myönteisiä, mutta oikeusministeriöistä kaivattaisiin yleisohjeistusta lainan myöntämiseen. Raimo Ojanlatvan mukaan harkinnanvaraisen toimeentulotuen ja sosiaalisen luototuksen suhde on kuin veteen piirretty viiva.

- Esimerkiksi vuokrarästit, edellytetäänkö siihen otettavaksi sosiaalista luottoa vai korvataanko ne harkinnanvaraisella toimeentulotuella? Samoin tietyt kodin perushankinnat, Raimo Ojanlatva pohtii eri kunnissa olevia käytäntöjä.