1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäteveden käsittely

Vesi nousee vielä joulunakin

Vedenpinta on Uudellamaalla monin paikoin noussut kevättulvakorkeuteen. Viikonlopun sateet ovat katkaisseet teitä ja vesi on esimerkiksi Tuusulanjoessa noussut jo pihoille. Suuren vesimäärän vuoksi jätevettä johdetaan Vantaanjokeen Riihimäeltä ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamoilta.

Vesi tulvi tielle Tuusulassa. Kuva: YLE

Vesi on katkaissut maanantain aikana teitä muun muassa Vihdissä ja Tuusulassa. Turunväylällä Espoossa yksi ajokaista on suljettu Turun suuntaan.

Espoonjoen pinta on Kirkkojärven alueella noussut jo Turun moottoritielle ja uhkaa rakennuksia. Pelastuslaitos on ryhtynyt yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa rajoittamaan virtaamaa Bodominjärvestä.

Tulvat eivät vielä päiviin helpota, mutta pienten vesistöjen pinta alkaa kuitenkin olla jo huipussaan, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

- Ei se juurikaan näissä pienissä vesistöissä ja järvissä nouse, ehkä huomenna tiistaina vielä nousee näillä sateilla. Sen sijaan isot vesistöt, Lohjanjärvi ja Hiidenvesi, niissä vedet ovat korkeimmillaan jouluna tai uutena vuotena. Siellä saadaan ihmetellä mihin asti vesi nousee, mutta kyllä se saadaan varmaan pidettyä kurissa juoksutuksilla.

Vehviläisen mukaan tulvatilanteessa ei ole mitään erityisen kummallista.

- Ei tämä ihan jokavuotista ole, mutta syystulvia ja alkutalven tulvia on aina silloin tällöin. Ei tämä sillä tavalla poikkeuksellista ole.

Jätevedenpuhdistamoilta jätevettä Vantaanjokeen

Jätevedenpuhdistamoilla on ongelmia suuren vesimäärän takia.

Vantaanjokeen on juoksutettu jätevettä Riihimäen puhdistamolta jo sunnuntaina. Riihimäeltä on juoksutettu suuren vesimäärän takia vettä puhdistamattomana Vantaanjokeen sunnuntaina noin tuhat kuutiota ja puhdistamolta esikäsittelyn jälkeen reilut 600 kuutiota.

Lisäksi HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamolta juoksutetaan Vanhankaupunginlahteen puhdistettuja jätevesiä.

HSY:n mukaan Kyläsaaren varapurkutunnelin kautta Vanhankaupunginlahteen virtaa jätevettä tilapäisesti noin kuutio sekunnissa.