Nettiasiantuntija pitää Facebookin selitystä uskottavana

Yle Internetin palvelupäällikkö Kari Haakana pitää uskottavana Facebookin antamaa selitystä, jonka mukaan yksityisiä viestejä ei olisi vuotanut yhteisöpalvelussa julkisiksi.

- En ole nähnyt itsekään yhtään kuvakaappausta tai viestiä, joissa olisi voitu näyttää, että viesti on samanaikaisesti sekä uudella aikajanalla että käyttäjän yksityisviestien kansiossa.

Haakanan mukaan jupakassa voi olla kyse siitä, että ihmiset muistavat väärin, mitä he ovat esimerkiksi vuonna 2009 tehneet. Kyse voi siis olla väärinymmärryksestä.

- Mutta on tietysti mahdollista, että jokin virhekin Facebookissa voi olla.

Haakana kertoo, että eilen maanantaina tuli ilmi ainakin yksi tapaus, jossa yksityisviestien saapuneiden viestien kansio eli inbox oli vuotanut toiseen suuntaan.

- Inboxiin oli tullut viestejä, jotka ovat olleet alun perin julkisia. Ainakaan vielä ei ole kuitenkaan näyttöä, että viestit olisivat vuotaneet inboxista ulos päin.

Onko Facebookin käyttöliittynä ollut sekava?

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki J.J. Kasvi pohtii, onko Facebookin käyttöliittymä ollut aikaisemmin niin sekava, etteivät ihmiset ole erottaneet kunnolla yksityisiä ja julkisia viestejä.

Mahdollista sekaannusta yksityisissä ja julkisissa viesteissä Kasvi pitää huolestuttavana.

- Se ei olisi ohjelmointivirhe, se olisi suunnitteluvirhe.