1. yle.fi
  2. Uutiset

Ville Ranta: Pilapiirroksen tehtävä on provosoida

Sarjakuvataitelija Ville Ranta sohii pilapiirroksillaan ikäviä aiheita ja tabuja. Erityisen herkullinen kohde hänelle ovat perussuomalaiset.

Ylen aamu
Ville Ranta
Yksi piirustus voi riittää siihen, että kansanedustajat harmistuvat. Ville Rannan jouluaiheinen pilapiirros Kirkko ja Kaupunki -lehdessä viime viikolla suututti perussuomalaiset.

- Poliittiset pilapiirrokset eivät ole Suomessa mitään sananvapauden lippulaivoja. Aika vaisua ja hiljaista on ollut Kari Suomalaisen jälkeen, sanoo Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Hänen mukaansa provokatiivisia pilapiirroksia seuraa yleensä hyssyttely.

- Jos asia on jo muutenkin vaikea, kysytään, miksi pitää vielä lietsoa keskustelua, miksei voida vaan olla hiljaa, Ranta kertoo.

Hänen oma taktiikkansa on päinvastainen: tabuja pelkäämättömän taitelijan kuvissa tehdään pilaa jopa joukkomurhaajista.

Rannan terävä kynä on viime aikoina keskittynyt erityisesti perussuomalaisiin. Jouluaiheinen pilapiirros Kirkko ja Kaupunki -lehdessä viime viikolla suututti puolueen jäsenet niin, että lehden päätoimittajakin sai selitellä kuvaa. Se ei ollut vahinko, sillä Rannan mielestä pilapiirroksen tehtävä on provosoida.

- On silti hirveän paljon helpompaa vastata syytöksiin siitä, että vainoaa eduskunnan kolmanneksi suurinta poliittista puoluetta kuin että vainoaa muslimeita. Mutta väite, että perussuomalaiset olisivat uhriasemassa suhteessa minuun, on hirveän huvittava, Ranta sanoo.

Seurakuntalehdessäkin voi revitellä

Omien sanojensa mukaan Ville Rannalla ei ole mitään perussuomalaisia vastaan, eikä tarkoitus ole suomia erityisesti yhtä puoluetta.

- Jutta Urpilainen ja Jyrki Katainen ovat pyörineet piirroksissa, ennen viime vaaleja myös keskusta. Muut puolueet ovat tosin tänä vuonna jääneet perussuomalaisten varjoon, hän myöntää.

Rannan pilakuvien viikoittainen areena on nykyisin Kirkko ja Kaupunki -lehden takakannessa. Helsingin seurakuntalehti on monien mielestä outo paikka julkaista häijyjä pilakuvia.

- Ihmiset olettavat, että seurakuntalehti on konservatiivinen, mutta siinä he osoittavat vain oman konservatiivisuutensa. Se puhe ärsyttää minua, Ville Ranta vastaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi