Tuhansia harvinaisia asiakirjoja tuhoutui Kairon mellakoissa

Egyptissä tuhansia vanhoja kirjoja, lehtiä ja kirjoituksia on tuhoutunut tulipalossa, joka syttyi viikonlopun väkivaltaisuuksien yhteydessä. Tuli tuhosi suuren osan 1700-luvun lopulla perustetun Institut d'Égyptin kirjaston aarteista, joihin kuuluu muun muassa käsinkirjoitettu versio maineikkaasta Description de l'Égypt -teoksesta.

kansannousut
Mies pitää käsissään reunoilta palaneen kirjan jäännöksiä.
Tuli tuhosi suuren osan 1700-luvun lopulla perustetun Institut d'Égyptin kirjaston aarteista.Reuters-TV

Vapaaehtoiset asiantuntijat ja tavalliset kansalaiset työskentelevät nyt kuumeisesti pelastaakseen sen, mitä on pelastettavissa instituutin 192 000 teoksesta ja muusta asiakirjasta.

Napoleon Bonaparten perustaman instituutin johtaja Mohammed al-Sharbouni sanoo, että suurin osa instituutin sisällöstä tuhoutui ja kaksikerroksinen rakennus uhkaa romahtaa. 12-tuntisen palon lisäksi tuhoja aiheutti palon sammuttamiseksi ruiskutettu vesi.

Muun muassa 24-osaisen Description de l'Égypt -teoksen pelätään tuhoutuneen korjauskelvottomaksi. Vuosina 1809 - 1829 ilmestynyt teossarja oli yksi kattavimmista Egyptin monumenttien, muinaisen kulttuurin ja kirjoitusajankohdan elämän kuvaus.

Aineiston pelastustöitä johtavan Egyptin pääkirjaston johtajan Zein Abdel-Hadin mukaan Description de l'Égypt -teoksesta on olemassa myös neljä muuta käsinkirjoitettua kappaletta. Teos on myös digitalisoitu ja saatavana internetistä.

Abdel-Hadi ei pysty tässä vaiheessan sanomaan, mitä palossa menetettiin lopullisesti. Joukossa saattaa olla muun muassa vuodelta 1753 peräisin oleva Egyptin ja Etiopian kartta, jonka toinen alkuperäiskappale on Egyptin kansalliskirjastossa. Instituutissa oli myös muun muassa kirjoja ja käsikirjoituksia 1500-luvulta.

Lähteet: AP