1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukuuset

Ekologinen joulukuusi kierrätysmateriaalista

Lasitaiteilija Heikki Ulvi on rakentanut kotipihalleen erilaisen joulukuusen, jonka tekemisessä hän on hyödyntänyt turhaksi jääneitä tavaroita vanhoista nahkiaispyydysten vaajoista alkaen.

joulukuuset
Kuvassa joulukuusi ulkona lumihangessa, latvassa lyhteitä
Heikki Ulvi

Ulvi kertoo aloittavansa kierrätyskuusen rakentamisen tekemällä ensin kolmion muotoisen rungon. Kun se on tukevasti maassa, katkotaan jätepuusta rimoja sopivan mittaisiksi ja laitetaan niitä alhaalta alkaen hieman vinoon toisiinsa nähden kaikille kolmelle reunalle noin 30 sentin välein.

- Kun varsinainen rakenne on valmis, tarvitaan vain kuusenhakoja. Alhaalle tulee vähän tuuheampia, vahvempia ja pitempiä. Ne pujotellaan ensin alimman riman yli ja sitten seuraavan ali. Täytetään yksi rivi kerrallaan alhaalta alkaen. Sitten sen ensimmäisen yläosan päälle ulkopinnalle tulee seuraavan kerroksen alaosa. Kuusi tavallaan punotaan. Ainakaan viime vuonna en tarvinnut nauloja. Kuusenhakot pysyivät hyvin paikoillaan, kun ne vaan väänsi hyvin paikoilleen.

Kuusirakennelman huipulle voi laittaa esimerkiksi kauralyhteen.

Heijastimista valot kuuseen

Myös kuusen koristelussa Heikki Ulvi haluaa pyrkiä kierrättämiseen.

- Viime talvena minulla oli valtava määrä vanhoja heijastimia, joita laitoin kuuseen roikkumaan. Aina kun kuuseen osui valo, kynttilät paloivat! Joulun ajaksi suuntasin yhden valon kuusta kohti, jolloin ne käytännössä aina vilkkuivat pienessä tuulessa.

Ulvin mukaan ihan alhaalta ei rimoitusta tai hakojen punomista kannata aloittaa.

- Tuolloin kuusen kolmion keskelle maahan voi laittaa kaupoissa myytävän muovisen talli- tai jäälyhdyn, joka valaisee kuusta mukavasti.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi