Työ vie Diegoa ympäri maailmaa

Meksikonranskalaiseksi itseään kutsuva Diego de la Cruz on yksi reilusta sadasta ulkomaalaisesta, jotka työskentelevät Westenergyn jätteenpolttolaitoksen jättityömaalla Mustasaaressa. Moni suomalainen työmaa ei nykypäivänä pyörisi ilman ulkomaalaisia työntekijöitä.

rakennustyömaat
Savukaasunpuhdistuslaitteistoa jätteenpolttolaitoksella.
Savukaasunpuhdistuslaitteistoa jätteenpolttolaitoksella.Hans-Mikael Holmgren / YLE
Diego de la Cruz.
Diego de la Cruz valvoo jätteenpolttolaitoksen savukaasunpuhdistuslaitteiden rakentamista. (2:05) Kuvaus ja editointi Hans-Mikael Holmgren.

Työmaapäällikkö Diego de la Cruz työskentelee ranskalaisyhtiö Labin palveluksessa ja valvoo savukaasunpuhdistuslaitteiden rakentamista Westenergyn työmaalla. Suomeen hän tuli puoli vuotta sitten.ja hänen työvaiheensa kestää tammi-helmikuulle. Tämän jälkeen edessä on mahdollisesti vastaava työmaa Vantaalla.

- Ihmiset ovat Suomessa mukavia, vaikkakin ihan omanlaisiaan, suoria ja noudattavat sääntöjä, Diego naurahtaa. Hänen mukaansa kesä oli Suomessa hienoa aikaa, mutta talvea hän ei ole koskaan kokenut ja se hieman arveluttaa.

Kansalaisuuksien kirjo on suuri

Tällä hetkellä työmaalla on maksimimäärä työntekijöitä, hieman reilut kaksisataa, ja heistä puolet on ulkomaalaisia. Joukossa on muun muassa kroaatteja, saksalaisia, ranskalaisia, puolalaisia, itävaltalaisia, virolaisia ja tietenkin suomalaisia.

- Me käytämme päteviä ihmisiä. Ovatko he suomalaisia, puolalaisia, minkä maalaisia hyvänsä, tämä on avointa, Diego kertoo.

Työskentelykieli on englanti ja pelisäännöt työmaalla selkeät. Monikulttuurisuus on tämän kokoisissa urakoissa arkipäivää. Westenergyn työmaalla työskentelevistä kukaan ei asu työmaalla, vaan heillä on asunnot lähistöllä, Vaasassa ja Mustasaaressa.

- No tietysti ensinnä katsotaan että paperit kunnossa, työluvat ynnä muut. Siitä eteenpäin kohdellaan niinkuin suomalaisiakin, samat säännöt, ei siinä mitään erityistä ole, Westenergyn projektipäällikkö Vesa Kujanpää kertoo.

Koti-ikävä iskee joskus

Ympäri maailmaa matkustava Diego näkee Ranskassa asuvaa perhettään kerran kuukaudessa. Jouluna hän menee kotiin viikoksi, ja silloin matkustaa kotiin valtaosa työmaan ulkomaalaisista.

- Perheeni, kuten kaikkien täällä työskentelevien perheet tietävät tilanteen. Tämä on työtämme. Totta kai ikävöimme joskus, esimerkiksi syntymäpäivät, hääpäivät. Mutta meillä ei ole vaihtoehtoa, Diego kertoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa